Demonstrerende huisartsen bij Binnenhof tegengehouden door politie

Politie heeft vrijdagmiddag demonstrerende huisartsen tegengehouden bij het Binnenhof. De groep kwam vanuit de demonstratie op het Malieveld in Den Haag, waar de actievoerders aandacht vroegen voor de te hoge werkdruk in de huisartsenzorg.

Thomas Bosman
De huisartsen die met spandoeken op het Binnenhof protesteerden, werden door de politie weggestuurd en vertrokken in polonaise.  Beeld ANP
De huisartsen die met spandoeken op het Binnenhof protesteerden, werden door de politie weggestuurd en vertrokken in polonaise.Beeld ANP

Gezondheidsminister Ernst Kuipers zou naar de demonstratie op het Malieveld komen, maar door het uitlopen van de ministerraad kon hij niet aanwezig zijn. Honderden demonstranten vertrokken vervolgens van het Malieveld naar het Binnenhof om bij Kuipers verhaal te halen, maar stuitten op de politie. Die stuurde ook de honderden demonstranten die al op het Binnenhof stonden weg. Na tien minuten vertrok een deel van de groep in polonaise.

De huisartsen voelen zich niet gehoord en zijn boos dat de minister niet naar het Malieveld kwam. “Kennelijk is alles belangrijker dan de huisartsen,” zei één van hen. Omstreeks 16.15 uur kwam de minister alsnog naar buiten om met de demonstrerende huisartsen in gesprek te gaan.

202.000 patiënten in m’n eentje

Honderden mensen demonstreerden vrijdagmiddag op het Malieveld tegen de hoge druk in de huisartsenzorg. Huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners protesteren tegen de vele extra taken die de huisartsenpraktijken op zich moeten nemen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is de grens bereikt van wat de huisartsenzorg aankan.

Veel demonstranten waren gekleed in een wit shirt. Daarop stond het aantal patiënten voor wie ze zorgen, zoals ‘s Nachts 202.000 patiënten in m’n eentje’. Op spandoeken stonden kreten als ‘te veel pijn in de eerste lijn’ en ‘ik heb zorgen om de zorg van morgen’, op borden teksten als ‘Heeft u een momentje? Wij namelijk niet!’ en ‘Help de huisarts verzuipt’. Sommige mensen hadden een paarse krokodil bij zich als symbool voor bureaucratie.

Aard Verdaasdonk van de LHV riep tijdens de demonstratie op om de wachtlijsten in de jeugdzorg en in de ziekenhuizen op te lossen. “We zijn de poortwachter. Dat willen we graag blijven, maar dan moet de poort wel open.”

Een huisarts sprak een videoboodschap in vanaf de Antillen: “In tegenstelling tot Schiphol kan de zorg geen vluchten schrappen.” David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), prijst de huisartsen en betuigt zijn steun voor de praktijken: “Wij staan op de schouders van reuzen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden