Demonstratie op Museumplein voor vluchtelingen Lesbos

Op het Museumplein vindt zaterdagmiddag een demonstratie plaats om aandacht te vragen voor vluchtelingen op Lesbos. Directe aanleiding zijn de branden die kamp Moria op het Griekse eiland vanaf dinsdagnacht grotendeels verwoestten.

Vluchtelingen bivakkeren langs de weg op Lesbos nadat kamp Moria is afgebrand. Beeld ANP
Vluchtelingen bivakkeren langs de weg op Lesbos nadat kamp Moria is afgebrand.Beeld ANP

Vier studenten hebben de actie op touw gezet. Inmiddels hebben organisaties en initiatieven Volt Nederland, SOS Moria en 500 Kinderen Amsterdam zich aangesloten bij de organisatie van het protest. Op Facebook laten tot nu toe zeker driehonderd mensen weten te zullen gaan, ruim duizend anderen geven aan geïnteresseerd te zijn.

De door de brand dakloos geraakte vluchtelingen moeten zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Dat is het voornaamste standpunt van de betogers. “De situatie op Lesbos is al jaren onhoudbaar,” zegt een van de initiatiefnemers Paco Kuit (21). “De branden maakten dat wij niet langer konden toekijken. Dit is het moment om op te staan.”

Het protest is niet alleen op de benodigde hulp na de branden gericht, maar überhaupt op het Nederlandse en Europese asielbeleid. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat de overheid zich de afgelopen jaren amper heeft ingezet voor de vluchtelingen op Lesbos,” zegt Kuit. “Zowel de Griekse overheid als talloze hulporganisaties trokken al aan de bel. De omstandigheden in kamp Moria waren ook voor de brand inhumaan.”

Vergunning

Om een grootschalig protest neer te zetten, namen de studenten contact op met allerlei organisaties. Die bleken bereid om de krachten te bundelen. Naast de initiatieven die zich aansloten bij de organisatie, betuigden stichtingen en organisaties Vluchtelingenwerk Nederland, Defense for Children, Stichting Vluchteling, Comité Vluchtelingkinderen Haarlem en DeGoedeZaak hun steun.

De initiatiefnemers zijn in gesprek met de gemeente. Ze hopen op een vergunning zodat ze een podium kunnen plaatsen voor sprekers. In de tussentijd wordt het evenement al druk verspreid op sociale media. Daarbij worden gegadigden opgeroepen een mondkapje mee te nemen en de anderhalvemeterregel in acht te houden.

Kamp Moria

In het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria verbleven tot vorige week dinsdag zo’n 13.000 migranten en vluchtelingen. Vierduizend van hen zaten in het officiële gedeelte, de rest bivakkeerde daar in geïmproviseerde nederzettingen omheen. Dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht braken afzonderlijke branden uit, waardoor het kamp grotendeels werd verwoest. Zover bekend wisten alle aanwezigen te ontvluchten. Zij hadden echter geen plek om naartoe te gaan.

De Griekse overheid heeft inmiddels alle alleenstaande kinderen op het eiland ondergebracht op het vasteland. Donderdag besloot het kabinet honderd vluchtelingen uit het kamp op te nemen, vijftig kinderen en vijftig kwetsbare migranten. In ruil daarvoor zal Nederland honderd andere vluchtelingen minder toelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden