Deel zzp’ers bang dat ze hypotheek straks niet meer kunnen betalen

Van de zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) is 13 procent ongerust dat ze de hypotheeklasten straks niet meer kunnen betalen. Uit een enquête van Vereniging Eigen Huis blijkt dat veel huiseigenaren zich zorgen maken over hun financiële situatie, vooral zelfstandigen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Steeds meer mensen zijn bezorgd dat de economische gevolgen van de coronacrisis nog jaren gaan duren. Bij het eerste corona-onderzoek van Eigen Huis in maart dacht 51 procent nog dat de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid voldoende zouden zijn, in april daalde dit vertrouwen naar 36 procent. Ook het gevoel dat banken te hulp schieten bij betalingsproblemen door een sterk gedaald inkomen wordt minder en dan vooral bij zelfstandig ondernemers en freelancers. Van 49 procent in maart naar 29 procent in april.

Banken en andere geldverstrekkers hebben regelingen waarbij ondernemers zonder toetsing een betalingspauze kunnen aanvragen van drie maanden en daarna nog eens drie. Ruim 16.000 ondernemers hebben dat inmiddels gedaan voor hun hypotheek. Vereniging Eigen Huis pleit voor een eenduidig beleid rond de betalingspauze en wil dat huiseigenaren die de afgelopen jaren vrijwillig extra hebben afgelost op hun aflossingsvrije hypotheek dit bedrag weer op eenvoudige wijze, zonder toetsing, op kunnen nemen.

Rentemiddeling

De vereniging doet een dringend beroep op geldverstrekkers om klanten rentemiddeling aan te bieden. Hiermee kunnen de maandelijkse hypotheeklasten vaak sterk worden verlaagd en acute betalingsproblemen worden voorkomen. Mensen die nu een hoge hypotheekrente betalen kunnen met rentemiddeling hun maandlasten sterk verlagen. Regulier oversluiten naar een lage hypotheekrente is voor hen meestal niet haalbaar door de hoge boeterente die dan moet worden betaald.

De stichting Nationale Hypotheek Garantie zei eerder tegen deze site dat wordt geprobeerd hypotheekverstrekkers op één lijn te krijgen als het gaat om hulp bij ondernemers in deze coronacrisis. De overheid maakte de betaalpauze fiscaal mogelijk, maar deze mensen moeten wel gewoon binnen de gestelde termijn hun lening afbetalen. Dat betekent dat ze op zeker moment de schuld weer moeten inhalen. Banken proberen wel te voorkomen dat mensen in deze periode hun huis uit worden gezet, zo staat in een gezamenlijk statement met de overheid en NHG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden