Debat vol emoties over toeslagenaffaire

Emoties voeren de boventoon in een debat van de Tweede Kamer met staatssecretaris Menno Snel (Financiën) over de kinderopvangtoeslagaffaire.

ANP
Getroffen ouders op de publieke tribune tijdens het debat. Beeld ANP
Getroffen ouders op de publieke tribune tijdens het debat.Beeld ANP

Kamerleden hebben nog veel vragen voor de bewindsman, maar uiten ook vooral hun medeleven met de ouders die gedupeerd zijn door de fiscus.

Een groep gedupeerden sprak ’s ochtends voor aanvang van het debat met Kamerleden en bood een petitie aan. Vele tientallen ouders zaten op de publieke tribune. Nadat een man vanaf de tribune had geroepen dat zijn ‘leven naar de kloten is’, barstten verschillende bezoekers in huilen uit. Ook parlementariërs spraken geëmotioneerd over de affaire.

Het gaat om de zaak waarin de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag van zeker honderden ouders onterecht stopzette. De ouders ‘werden bestempeld als fraudeurs’, en de Belastingdienst zette allerlei middelen in om het uitgekeerde bedrag terug te vorderen. Daardoor belandden ouders in een ‘financiële hel’, oordeelde de commissie-Donner die zich over de zaak boog.

Het probleem treft misschien wel duizenden mensen in allerlei fraudeopsporingszaken. Als het aan de Kamer ligt, komt daar op korte termijn duidelijkheid over.

“Er zijn volgens mij nog nooit zoveel zakdoekjes doorgegeven hier,” zei SP-Kamerlid Renske Leijten over de emoties op de tribune.

Positie Snel

Over de positie van Snel is de Kamer verdeeld. Enkele oppositiepartijen vragen zich hardop af of Snel wel de juiste man is om de problemen bij de fiscus op te ruimen. Andere partijen willen het debat afwachten, veel Kamerleden geven aan vooruit te willen kijken. Wel zijn er nog veel vragen over de informatievoorziening aan de Kamer. Snel wekt de indruk pas openheid van zaken te geven als de Kamer of media daarom vragen, luidt de kritiek.

Staatssecretaris: overheid ging grens over


“De overheid heeft hier een grens opgezocht en is daaroverheen gegaan.” Met die woorden ging staatssecretaris Menno Snel opnieuw door het stof vanwege het handelen van zijn Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire.

“U is iets aangedaan,” zei Snel tegen de gedupeerde ouders die het debat op de publieke tribune volgen. Hij ging in de pauze al in gesprek met een aantal ouders. Daaruit bleek, concludeerde Snel, dat voor hen ‘het belangrijkste is dat er erkenning komt’.

De bewindsman geeft aan dat er ‘terecht een aantal zeer kritische vragen zijn gesteld’ door de Kamer. Het is nooit zijn bedoeling geweest de Kamer ‘van het kastje naar de muur te sturen of verkeerd te informeren’. Dat het soms lang duurde, lag vooral aan het feit dat Snel alles zorgvuldig wilde checken. “Ik heb daar uw geduld op de proef gesteld, dat spijt mij.”

Het Nederlandse toeslagensysteem kan sneller op de schop, zei Snel. Hij gaf al eerder opdracht om het stelsel te laten onderzoeken, maar wil daar meer vaart achter zetten. “Het systeem moet worden aangepast, en we hoeven daarvoor niet te wachten totdat we daar alles over weten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden