Update

Deadline over toekomst KLM verstreken, piloten tarten minister Hoekstra

De toekomst van KLM hangt aan een zijden draadje, nu een deadline van minister Hoekstra (Financiën) is verstreken voor personeelsvakbonden van de luchtvaartmaatschappij. Die moeten allemaal akkoord gaan met een langere periode van loonoffers.

Edwin van der Aa
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Pilotenvakbond VNV meldt nu nog niet te willen tekenen voor een langer loonoffer, zoals dat door Hoekstra is geëist, al zegt de bond wel ‘verantwoordelijkheid te zullen nemen’. Andere vakbonden bij KLM zijn wél akkoord met een langere periode van loonmatiging als voorwaarde voor crisissteun.

Van het positieve antwoord van alle bonden hangt veel af. Mogelijk komt het kabinet bij het uitblijven van een deal niet over de brug met financiële noodsteun voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. In dat geval kan KLM omvallen.

Vrijdag kwamen de bedrijfstop en de vakbonden voor crisisoverleg bijeen. Minister Hoekstra had eerdere voorstellen voor bezuinigingen bij de maatschappij afgekeurd. Groen licht uit Den Haag is nodig voor een tweede tranche uit het pakket van noodleningen en kredietgaranties van 3,4 miljard euro.

Loonmatiging tot 2025

Hoekstra vindt de looptijd van afspraken tussen KLM en vakbonden over de versobering van de arbeidsvoorwaarden te kort. Die overeenkomsten beslaan slechts een periode van anderhalf tot twee jaar. De bewindsman eist dat loonmatiging voor alle KLM’ers moet duren zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025. Daarbij wordt tot 20 procent aan arbeidsvoorwaarden ingeleverd.

KLM wil dat de vakbonden een zogeheten ‘commitment clausule’ ondertekenen, waarin ze beloven ook na 2022 akkoord te gaan met bezuinigingen op loon. Nu de piloten dat weigeren, ligt de bal bij minister Hoekstra. Die zal waarschijnlijk zaterdag nog reageren.

Vrijdag liet de maatschappij al in een persbericht weten: ‘KLM zit in de ergste crisis van haar 101-jarige bestaan. Covid-19 heeft de goede resultaten van de afgelopen jaren onderuitgehaald. Om de toekomst van het bedrijf en haar netwerk voor Nederland veilig te stellen, zijn de lening en garantiestellingen op bankleningen van de overheid van in totaal 3,4 miljard euro cruciaal.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden