De zonnebank verbieden? Zo ver wil de Tweede Kamer niet gaan

De Tweede Kamer, van links tot rechts, ziet helemaal niets in een verbod op gebruik van de zonnebank. Parlementariërs willen wél dat het kabinet werkt aan goede voorlichting over de gevaren van uv-straling, zoals een verhoogd risico op huidkanker.

Edwin van der Aa
null Beeld Frank van Beek
Beeld Frank van Beek

Vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) Peter Huijgens deed dinsdag een oproep om zonnebanken in Nederland te verbieden en af te stappen van ‘het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke’.

Zijn idee krijgt politiek geen enkele steun. Kamerleden wijzen erop dat er strikte regels zijn voor het gebruik van de zonnebank in een zonnestudio. Zo geldt dat de leeftijdsgrens voor het gebruik van zonnebanken is gesteld op 18 jaar. Zonnestudio’s zijn verder verplicht het huidtype van de gebruiker te bepalen en persoonlijk gebruiksadvies te geven.

Steen in de vijver

Kamerlid Anne Kuik: “Het CDA snapt dat deze man een steen in de vijver gooit, want huidkanker komt veel voor. Maar wij maken ons vooral zorgen over zonnestudio’s die onbeperkt zonnen aanbieden. We willen restricties aan de hoeveelheid uren. Voor een verbod heb ik meer argumentatie nodig, ik ga nu die kant niet zomaar even op. Maar het is wel belangrijk dat de overheid kijkt naar bescherming tegen de zon in brede zin.”

Ook VVD‘er Hayke Veldman noemt de toename van het aantal mensen met huidkanker ‘zorgelijk’. “We moeten mensen meer voorlichten over het gevaar dat ze lopen, ook als ze onder een zonnebank gaan. Een algemeen verbod is voor de VVD een brug te ver, mensen moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen en de risico’s beperken. Goede voorlichting over de schadelijke uv-straling van zonnebanken kan daarbij helpen.”

D66-Kamerlid Antje Diertens vindt het eveneens belangrijk dat we flink waarschuwen voor de gevaren van te veel naar de zonnebank gaan. “D66 zal een verbod niet bepleiten, het is aan volwassenen om zelf keuzes maken. Daar kun je ze goed op wijzen.”

Ban geen optie

Ook bij de linkervleugel is een ban geen optie. “De PvdA is niet voor een verbod, dat is wel heel radicaal,” zegt Kamerlid Lilianne Ploumen. “We willen wél graag van de minister weten welke mogelijkheden hij ziet om verplicht waarschuwende beelden of folders in het zonnebankcentrum te tonen.”

Zelfs GroenLinks denkt in eerste instantie vooral dat meer voorlichting geen kwaad kan. Kamerlid Corinne Ellemeet: “Veel mensen zijn zich niet exact bewust van de risico’s die gebruik van de zonnebank met zich meebrengen.”

De PVV laat weten geen standpunt te hebben over deze kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden