De terrassen zijn een week open, maar op veel plekken blijven ze leeg

Bij een deel van de horecaondernemers ging vorige week de vlag uit toen ze na een half jaar sluiting onder strikte voorwaarden weer de terrassen mochten openen. Een week later is de stemming op veel plekken behoorlijk omgeslagen, merken Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca.

Natasja de Groot
null Beeld ANP
Beeld ANP

“De strenge restricties en het slechte weer zijn voor veel ondernemers een bittere pil,” constateert de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland een week na de beperkte openstelling van de terrassen. De brancheorganisatie heeft al verschillende signalen binnengekregen dat ondernemers de terrassen maar gesloten houden. Om hoeveel procent het gaat, durft zij niet te zeggen.

FNV Horeca krijgt diezelfde geluiden, maar dan via het horecapersoneel. “De omzetten die ondernemers zouden moeten maken om het rendabel te houden, zitten er gewoon niet in,” zegt bestuurder Edwin Vlek. Volgens hem blijven de terrassen op veel plekken leeg, vallen de reserveringen tegen en is de situatie hier en daar ‘bedroevend’.

Vlek: “De eerste dag was het zonnig weer. Iedereen was enthousiast en blij dat de terrassen na een half jaar sluiting weer open konden. Maar het slechte weer heeft flink roet in het eten gegooid.”

Volgens KHN kunnen sommige ondernemers inspelen op het koudere weer met heaters, dekentjes of overkappingen. Zo ook horecatycoon Won Yip uit Amsterdam. De eerste week terrasomzet van het grand café Majestic op de Dam bij de Bijenkorf is hem niet tegengevallen.

“Ik moet er wel bij zeggen dat ik met een inktzwart scenario rekening had gehouden. En ik zeg het ook onder voorbehoud, want het was meivakantie. Ik ben benieuwd hoe het volgende week zal zijn. Het weer zal ook bepalend zijn.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mazzel

Van collega-ondernemers hoort hij wisselende geluiden over de eerste week. “Sommigen zeggen ‘ruk’, bij anderen valt het ook niet tegen. Je moet wel een beetje mazzel hebben. Wij hebben een terras aan de gevel, met zonnewering en heaters in de grond.”

Horecaondernemers zullen reikhalzend uitkijken naar aangenamer temperaturen, zoals die voor aanstaande zondag zijn voorspeld. Het laat volgens FNV’er Vlek vooral zien hoe kwetsbaar en afhankelijk de horeca is van het weer. “En laten we vooral niet vergeten dat veel horecaondernemers helemaal geen terras hebben.”

Koninklijke Horeca Nederland en FNV Horeca hopen vooral dat snel meer mogelijk wordt. “We blijven ons hard maken voor meer steun, het zo snel mogelijk loslaten van alle restricties op de terrassen en versoepelingen waarbij ook de eet- en drinkgelegenheden binnen de deuren weer mogen openen.”

Voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond kijkt in elk geval terug op een goede eerste terrasweek. Zijn beeld is dat horecaondernemers heel strikt de regels naleven, qua sluitingstijd en afstand houden. “Het weer speelt ongetwijfeld een rol,” denkt hij. “We zijn benieuwd hoe het gaat als het zonniger weer wordt.”

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden