De SP dumpt jongerenbeweging Rood, afdelingen vrezen leegloop van de partij

De SP zet jongerenbeweging Rood aan de kant. De jongeren willen dat de SP terugkeert naar de communistische roots van de partij, tot woede van de partijtop.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij een bijeenkomst van de partijraad stemde het merendeel van de lokale SP-voorzitters zaterdag in met de breuk. Een commissie van oud-Kamerlid Nine Kooiman constateerde eerder dat de SP en Rood ‘te veel uit elkaar zijn gegroeid’. Volgens Kooiman is de kloof onoverbrugbaar.

Rood is sinds 2003 gelieerd aan de SP. “Dit besluit is ons zwaar gevallen,” zegt partijvoorzitter Jannie Visscher. Sommige jongeren van Rood zijn aangesloten bij het Communistisch Platform, dat wil dat de SP het kapitalisme omverwerpt. Volgens de partijraad is het niet mogelijk lid te zijn van de SP én het Communistisch Platform.

“We moeten een nieuwe jongerenbeweging opbouwen,” zegt SP-prominent en oud-Kamerlid Henk van Gerven, voorzitter van de SP-afdeling Oss. Tijdens de partijraad haalde hij fors uit naar Rood: “Deze discussies brengen het socialisme niet dichterbij. Ik mis kameraadschap. Wat een geklets over stalinistische praktijken! Opbouwen, dat hebben we nodig. Stop met stoken in onze partij.”

Vechtscheiding

SP-Kamerlid Renske Leijten maakt zich zorgen. “Een scheiding kan een vechtscheiding worden en heel lang duren. Ik zou willen dat we elkaar niet via de krant besmeuren.”

Lang niet alle lokale afdelingen steunen het lozen van Rood. “Er is binnen onze afdeling geen overeenstemming over,” zegt Meta Meijer van de Amsterdamse SP. “De commissie legt achterstallig onderhoud bloot, waardoor het contact tussen Rood en de SP is verwaterd. We hebben onze jongeren maar wat laten aanmodderen. Hoe kun je dan verwachten dat de neuzen dezelfde kant op staan?”

De SP in Rotterdam wil niet van Rood af. “Er is een politiek meningsverschil, waar wij als partij te krampachtig mee omgaan,” zegt voorzitter Tijs Hardam, ook Roodlid.

Afdelingsvoorzitters vrezen het vertrek van leden.

“We vinden het jammer dat in een tijd van verlies van linkse partijen de SP ervoor kiest om verder te versplinteren,” zegt Rood in een reactie. “Ook wordt een beeld geschetst dat we discussiëren op zolderkamers en zijn ‘overgenomen’ door Communistisch Platform. We zijn nog steeds hartstikke actief op straat en hebben een levendige democratie waarin we de ruimte geven aan verschillende groepen en standpunten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden