PlusAnalyse

De PVV en SP staan met lege handen

Nu de definitieve uitslag bekend is, staan twee gevestigde politieke partijen met lege handen. SP en PVV krijgen 0 zetels, al heeft de partij van Geert Wilders nog wel een ‘wachtkamerzetel’.

Hanneke Keultjes

SP-leider Lilian Marijnissen gaf afgelopen nacht het commentaar: ‘SP-stemmers bedankt. Winnaars gefeliciteerd. De definitieve uitslag is een harde dreun.’ Al vorige week werd geschimpt dat Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer net zo goed alle mensen die donderdag op de SP hebben gestemd persoonlijk een hand konden gaan geven – zo weinig zijn er nog maar over.

Ook voor de PVV van Geert Wilders zijn de druiven zuur. Van de vier zetels die de partij in 2014 haalde, is niets meer over. Lijsttrekker Marcel de Graaff mag wel in de wachtkamer plaatsnemen – als de brexit doorgaat, vertrekken de Britse Europarlementariërs ook. Bij de herverdeling krijgt Nederland drie extra zetels: één daarvan is voor de PVV. De andere twee gaan naar de VVD (die gaat dan van 4 naar 5 zetels) en Forum (van 3 naar 4).

Wilders reageerde op Twitter: hij noemde het resultaat ‘teleurstellend’, maar jubelde in dezelfde tweet dat ‘onze vrienden’ in Italië, Frankrijk en Vlaanderen ‘wel fors hebben gewonnen’. Daar kwam de in Brussel teleurgestelde kiezer wel naar de stembus. De stemmen van Brusselcritici kwamen vooral bij Forum voor Democratie terecht.

‘De opkomst is altijd laag, een ruime meerderheid van Nederland bleef deze keer thuis,’ schrijven Marijnissen en Meyer in een brief aan SP’ers. Alsof ze willen zeggen: niks aan te doen, het is niet anders. De schuld geven aan de opkomt is lastig. Uit­gerekend was de opkomst van donderdag met bijna 42 procent de hoogste sinds 1989.

Derk Jan Eppink

De nederlaag valt de SP zelf ook aan te rekenen. De partij kan wel klagen dat de Europese verkiezingen niet leven, maar zelf laten ze ook niet bepaald zien dat de verkiezingen voor de SP belangrijk zijn. Zo stuurden de socialisten met Arnout Hoekstra een onbekende lijsttrekker naar Europa. De PvdA toont met Frans Timmermans, door de SP in een omstreden spotje nog gepersifleerd als ‘Hans Brusselmans’, aan dat een bekende, gevestigde politicus winst kan opleveren. In België gaan zelfs ex-premiers Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene op de kandidatenlijst staan.

Ook bij de PVV staat er voor de meeste mensen een weinig bekende politicus op nummer 1 van de lijst. Je zou kunnen zeggen: de Europese voorman van FvD, Derk Jan Eppink, is óók geen gevestigde naam. “Iedereen spreekt over het Timmermans­effect, uiteraard heeft niemand het over het Eppinkeffect,” grapte hij al voor de NOS-camera. Hij liftte mee op de populariteit van partijleider Thierry Baudet, die aan de vooravond van de Europese verkiezingen nog op de publieke omroep in debat ging met premier en VVD-leider Mark Rutte. Wilders, daarentegen, liet zich nauwelijks zien.

Dankzij de zetels die SP en PVV ten opzichte van de prognose van Ipsos van donderdagavond verloren, waren er gisteravond ook twee winnaars: Partij voor de Dieren, die tóch de ene zetel wist te behouden, en 50Plus. De ouderenpartij komt als nieuwkomer met 1 zetel in het Europees parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden