Nieuws

De kortste dag van het jaar met slechts 7,5 uur licht

Met ruim 7,5 uur licht beleven we zondag de kortste dag van het jaar. Vanaf volgende week worden de dagen weer langer.

Zonsopgang in Oud-Alblas. Beeld AD
Zonsopgang in Oud-Alblas.Beeld AD

De zon komt zondag op om 8.49 en gaat onder om 16.30 uur. Daarmee is het officieel de kortste of ook wel de donkerste dag van het jaar. “Vanaf volgende week gaan de dagen weer lengen,” meldt Weeronline. “Eerst merken we het nog niet echt, want in de ochtend blijft het zelfs nog wat langer donker. Pas 30 december wordt de meest late zonsopkomst genoteerd. En in de eerste week van januari komt de zon heel langzaam weer wat eerder op.”

Astronomische winter

Zondag begint ook de astronomische winter. Die begint met een gemiddelde temperatuur van 9 graden relatief zacht en wisselvallig. Van echt winterweer is in de aanloop naar Kerstmis volgens Weeronline allerminst sprake. Met 8 graden op de Wadden tot 10 graden in het zuiden ligt de temperatuur hoger dan gemiddeld deze tijd van het jaar. ‘s Nachts blijft het kwik boven nul.

Zondag is het naar verwachting bewolkt en kan het geregeld regenen. ‘s Middags schijnt mogelijk af en toe de zon. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidenwind.

Kerstdagen

Ook tijdens de kerstdagen is de temperatuur met maxima van 7 tot 8 graden hoger dan normaal. Het weer is tijdens de kerst licht wisselvallig met kans op regen. Op eerste kerstdag is het grote delen van de dag droog met ook wat ruimte voor zon. Tweede kerstdag verwachten de meteorologen weinig zon. Vooral later op de dag is er toenemende kans op regen.

De astronomische winter begint zondag, als de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat en eindigt in de nacht naar 20 maart.

2019 was extreem droog én nat

Met alle regen van afgelopen maanden lijkt het misschien niet zo, maar 2019 was in delen van Nederland een heel droog jaar. In het oosten en zuidoosten was voor het tweede jaar op rij sprake van een hoog oplopend neerslagtekort. Het contrast met het westen en noordwesten was groot. Zo viel in Noord-Holland op jaarbasis maar liefst 450 millimeter meer neerslag dan in Limburg, meldt Weeronline.

Twee achtereenvolgende jaren met extreme droogte zorgden voor zeer lage grondwaterstanden in het oosten. Bomen stierven af en het gras kleurde weer geel. Aan het eind van de zomer was vooral de Achterhoek gortdroog.

Tegenover de droogte eerder in het jaar staat de natte herfst. Vooral in het noordwesten viel meer neerslag dan gebruikelijk.

Desondanks is er op dit moment nog steeds sprake van een groot gemiddeld neerslagtekort, waar er normaal een overschot zou zijn. Er is ruim 500 mm nodig om de tekorten helemaal aan te vullen, en het vergt meerdere jaren met meer neerslag dan normaal om weer op een gebruikelijke grondwaterstand uit te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden