Plus

De Jonge wacht pittige debatten over datadiefstal en vaccinatietruc

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moet zich woensdag verantwoorden voor een datalek bij de GGD en donderdag voor de dikke mist die hij rond vaccinatiecijfers liet ontstaan. De Kamer is fel.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Als de toon de muziek maakt, zong minster Hugo de Jonge vorige week een vals deuntje, zo vinden diverse partijen. De Jonge moest in het wekelijkse vragenuurtje uitleg geven over datadiefstal bij de GGD – drie verdachten zijn opgepakt, onduidelijk is hoeveel gegevens buitgemaakt zijn – en verdedigde de coronasoftware als robuust, met de beste beveiliging mogelijk en een ‘eigenlijk volautomatische’ controle. Op de antwoorden viel inhoudelijk af te dingen, oordeelden experts.

Maar De Jonge doceerde kalmpjes door, bijvoorbeeld over het feit dat maar liefst achtduizend GGD-medewerkers zonder veel problemen bij de meest gevoelige persoonsgegevens kunnen – BSN-nummer, adresgegevens, testuitslag.

“Ik zat me met de kinderen thuis te verbijten,” zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “Daar stond de crisisbestrijder die dacht: nu vallen ze me ook hier nog mee lastig. Maar met de opkomst van corona lijkt er overhaast een oud systeem gebruikt. Databeveiliging moet prioriteit krijgen bij de overheid.” SP-Kamerlid Maarten Hijink: “Of de minister ons bewust heeft voorgelogen, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat hij met heel veel bravoure onzin vertelt, nu over automatische controles, maar deze week ook over die vaccinatieaantallen. Ongepast.”

Bom onder testbereidheid

Het datalek bij de GGD is een potentiële bom onder de testbereidheid bij het publiek. Vorige week arresteerde de politie twee personen die verdacht worden van grootschalige handel in identiteitsgegevens uit twee coronasystemen die de GGD’s gebruiken voor testafspraken en het bron- en contactonderzoek.

In het vragenuur hamerde De Jonge er vorige week steeds op dat de GGD zijn uiterste best doet, maar dat het hier gaat om een misdrijf. “Tegen dit type misdaad is geen kruid gewassen.”

Kamerleden zien dat anders: met software als een gatenkaas wordt diefstal wel erg makkelijk. AVG- en privacy-expert Jeroen Terstegge denkt daarbij dat onervarenheid van duizenden nieuwe medewerkers een rol kan spelen: “Hier geldt het strikte medische beroepsgeheim, een doktersassistent hoef je dat niet te vertellen. Maar nieuw personeel dat massaal wordt ingehuurd wel. Het is niet de bedoeling dat zoveel mensen zonder logboek kunnen snuffelen in data. En de ‘exportfunctie’ waarmee je in een keer alle gegevens veiligstelt, moet ook niet voor iedereen beschikbaar zijn.”

De Jonge beloofde alvast beterschap dinsdagavond in een brief aan de Kamer. Zo is de exportfunctie grotendeels geblokkeerd, ook kunnen medewerkers niet meer onbeperkt gegevens opvragen. Een ‘automatische en continue’ controle van niet-noodzakelijke toegang wordt echter eind maart pas mogelijk. De Jonge ‘betreurt’ misverstanden hierover.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden