De Jonge vraagt Gezondheidsraad om ‘reflectie’ op eigen boosteradvies

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Gezondheidsraad gevraagd om de eigen adviezen over de boostercampagne onder de loep te nemen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP/Het Parool
Demissionair minister Hugo de Jonge. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge.Beeld ANP

De adviezen van de Gezondheidsraad zijn een belangrijke leidraad voor het kabinet, en worden vaak gevolgd. De raad adviseerde in september om voorbereidingen te treffen voor een boostercampagne, maar kwam pas vorige maand met het advies om te beginnen de boosterprikken te zetten.

De Jonge heeft de raad nu gevraagd ‘te reflecteren op de opeenvolgende adviezen over boostervaccinatie, zowel procesmatig als inhoudelijk’. Daarbij vraagt hij specifiek te kijken naar een aantal Israëlische onderzoeken naar het effect van een boosterprik ‘en te reflecteren op de vraag of op basis van deze Israëlische studies destijds tot een andere afweging gekomen had kunnen of moeten worden met betrekking tot de timing van de boostercampagne’.

De Gezondheidsraad laat weten dat het de brief met het verzoek van De Jonge heeft ontvangen. Op verdere vragen kon een woordvoerder van de raad nog niet reageren.

Kritiek

Op de trage start van de Nederlandse boostercampagne was in de Kamer veel kritiek. In eerste instantie zou het tot maart 2022 duren voordat iedereen de kans zou hebben gekregen een derde prik te halen.

De Jonge kondigde dinsdag op de persconferentie een versnelling in de campagne aan. Uiterlijk in de tweede helft van januari moet nu elke volwassene een prik kunnen krijgen. Dat komt neer op een tempo van twee miljoen prikken per week. Op de top van de vaccinatiecampagne dit jaar werden er een miljoen prikken per week gezet.

De GGD en het RIVM konden dinsdag nog niet zeggen hoe deze versnelling vorm zal krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden