De Jonge: tweede helft augustus heeft iedereen tweede prik, 1 september van alle maatregelen af

‘Coronaminister’ Hugo de Jonge denkt dat alle coronamaatregelen op 1 september geschrapt kunnen worden. Dat betekent dat mensen dan geen mondkapje meer hoeven te dragen en geen 1,5 meter afstand hoeven te houden.

Hanneke Keultjes en Raymond Boere
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Beeld ANP/Phil Nijhuis
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).Beeld ANP/Phil Nijhuis

De demissionaire minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ziet licht aan het eind van de tunnel. Volgens hem kunnen de coronamaatregelen in september worden losgelaten, omdat in de tweede helft van augustus alle Nederlanders van 18 jaar en ouder hun tweede prik met een coronavaccin hebben kunnen halen. “Daarmee zijn we vóór 1 september klaar.”

Eerder zei De Jonge dat begin juli iedereen de eerste inenting met een coronavaccin zou ­hebben. Dat moest hij afgelopen week aanpassen, omdat leveringsproblemen met het Janssenvaccin roet in het eten gooien. Nu kan iedereen medio juli de eerste prik hebben gehaald.

Studentenvakbond LSVb is blij met de uitspraken van De Jonge. De studenten hopen dat al het onderwijs na de zomervakantie in Nederland weer normaal kan plaatsvinden. “Wij kunnen, na het roerige afgelopen studiejaar, niet wachten om weer een normaal jaar tegemoet te zien. Niet alleen met open collegezalen en een studie die verloopt zoals voor de coronacrisis, maar ook met een normaal sociaal leven dat voor studenten eveneens uitermate belangrijk is,” aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns.

De coronacijfers dalen al dagen en ook afge­lopen weekend zette dat door. Gistermiddag waren er 2785 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ziekenhuizen behandelen op dit moment in totaal 1327 mensen met Covid-19. Dat zijn er 25 minder dan de dag ervoor.

Tweede prik

Ook op de ic’s gaat het met nog maar 486 patiënten de goede kant. Het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC heeft door de dalende besmettingscijfers zelfs de extra covidafdeling kunnen sluiten. “Ongelooflijk, maar hier hebben we zo naar verlangd!” reageerde Diederik Gommers bij een foto van een lege gang op sociale media.

De Jonge benadrukt dat iedereen zich voor­lopig nog wel aan alle richtlijnen dient te houden. Volgens de minister is de tweede prik met het vaccin Pfizer, Moderna of AstraZeneca met name belangrijk omdat die goede bescherming lijken te bieden tegen varianten van het coronavirus. Nu de zomervakantie er aankomt, is het risico dat mensen wel de eerste prik halen, maar de tweede laten schieten omdat ze dan op ­vakantie zijn. Volgens een woordvoerder van De Jonge is ‘de hoop’ dat mensen hun tweede prik ‘goed plannen’. “Dat is belangrijk voor volledige bescherming.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden