Nieuws

De Jonge: inenten kinderen vanaf 12 is ‘onmisbaar’ bij coronabestrijding in najaar

Het is ‘heel erg belangrijk’ om ook kinderen van 12 tot 18 jaar in te enten tegen het coronavirus. Dat vormt zelfs ‘een onmisbare bijdrage’ om het coronavirus te bedwingen in het najaar.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.Beeld ANP

Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). “Het helpt als je 12- tot 18-jarigen vaccineert. Het kan, het is veilig. Het OMT zegt dat ook.”

Toch wil De Jonge niet vooruitlopen op een definitief kabinetsbesluit, hij wil eerst advies hierover van de Gezondheidsraad afwachten, dat komt binnenkort. “Vanuit epidemiologisch oogpunt zeg ik: sowieso doen. Want het scheelt zo’n 15 procent in de R-waarde van het virus, en dat is een onmisbare bijdrage bij het beheersen van de epidemie in het najaar. Vanuit maatschappelijk oogpunt zeg ik ook: absoluut doen. Zoveel jongeren hebben al onderwijs gemist.”

Medisch-ethisch

Maar De Jonge wil ook nog alle ‘medisch-ethische’ aspecten meewegen. “Ouders zullen ook willen weten: kan zonder bijwerkingen? Het blijft vrijwillig uiteraard. Maar we willen ouders goed overtuigen, en dan wil ik dus gedegen kunnen zeggen hoe het zit. Overigens: voor de mensen die denken ‘kan dat nou niet sneller?’ Voorlopig zijn we nog druk met vaccineren van 18-plussers, we zijn dus ook nog niet zover.”

Diverse landen hebben al definitief besloten tot het prikken van kinderen: onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje, de VS en Canada zijn al bezig of hebben een startdatum. RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukte onlangs al dat het flink scheelt in het najaar. “Het is aan de politiek, de modelleurs hebben het wel alvast doorgerekend. En dan zie je dat de reproductiewaarde in de winterperiode met zo’n 15 procent afneemt als je kinderen vanaf 12 jaar ook hebt ingeënt. Dat kan van belang zijn om de verspreiding ook in die periode laag te houden. Er zijn landen – neem Frankrijk – waar het al gebeurt, dus daar hoop je ook het nodige van te leren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden