Nieuws

De Jonge belooft inhaalslag boosterronde: ‘Drie miljoen prikken voor jaarwisseling’

Na een trage aanloop trekt het kabinet alles uit de kast om de boostercampagne alsnog te versnellen. Voor het einde van het jaar moeten alle zestigplussers een extra coronaprik gekregen hebben. Via een speciale website wordt personeel geworven.

Niels Klaassen
Voor het einde van het jaar moeten er 3 miljoen boosterprikken zijn gezet. Beeld ANP
Voor het einde van het jaar moeten er 3 miljoen boosterprikken zijn gezet.Beeld ANP

“Voor de jaarwisseling zullen alle zestigplussers en al het zorgpersoneel een boosterprik gehad hebben, na januari volgen de zestigminners,” zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vanmiddag.

Volgens diverse deskundigen wachtte Nederland onnodig lang met de start van de extra vaccinatieronde. “Eind deze week zitten we op 700.000 prikken, eind van het jaar zijn dat er drie miljoen,” meldde De Jonge. De GGD’en moeten enorm uitbreiden: “Ze gaan van zeventig naar tachtig kleinere priklocaties, ook moeten er negen XL-vaccinatielocaties komen, van Leeuwarden tot Maastricht.”

Mensen komen in aanmerking voor een extra boosterprik in de zevende maand na de laatste vaccinatie. Defensie, studenten, oud-artsen: ze zijn allemaal nodig voor die mega-operatie. Iedereen die kan helpen, is welkom: “Er komt ook een website waar personeel geworven wordt. Die tienduizend personeelsleden extra heb je niet in een potje zitten nu.” De GGD’en komen nu 11.000 medewerkers tekort voor de grootschalige vaccinatieronde, zo bleek vorige week al.

Tempo

Terwijl internationale gegevens er allang lagen en het kabinet zelf half oktober stelde dat de prikronde er kwam, werd er nog weken gewacht op formeel groen licht van de Gezondheidsraad 2 november. Daarna duurde het nog weken voordat de GGD daadwerkelijk kon beginnen, tot chagrijn van experts, artsen en Tweede Kamerleden.

Deze week erkende het kabinet dat de aanloop traag was, nu werkt De Jonge dus aan een inhaalslag. “Andere landen zijn verder, ik was ook graag eerder begonnen. We hebben met advisering en beleid onvoldoende rekening gehouden met het scenario waarin we nu zitten. Al zeg ik ook: deze golf had je er natuurlijk niet mee voorkomen.”

Premier Rutte bestreed in het debat dat het kabinet onnodig lang gewacht heeft: “Ik baal er ook van dat we achteraan bungelen. Er lag op 2 november een advies van de Gezondheidsraad. Daarvoor konden wij niet zeggen: we gaan toch boosters zetten, dat zou uw Kamer niet accepteren. En er stonden niet tienduizenden mensen klaar. Het is niet zo dat op dag twee of drie na zo’n advies alles klaar staat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden