Plus

De invoering van een avondklok is nog geen gelopen race

De spanningen in het kabinet lopen hoog op over het coronabeleid. Na het weekeinde moet een knoop worden doorgehakt over ongekend strenge maatregelen in regio’s met veel besmettingen.

Jan Hoedeman
Hugo de Jonge (links) en Mark Rutte willen strengere maatregelen maar een deel van het kabinet is het hier niet mee eens. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Hugo de Jonge (links) en Mark Rutte willen strengere maatregelen maar een deel van het kabinet is het hier niet mee eens.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Het kabinet wil komende dinsdag een knoop doorhakken over de sluiting van winkels en middelbare scholen en de invoering van een avondklok in regio’s als Rotterdam, Dordrecht en Twente waar het aantal coronabesmettingen veel groter is dan in de rest van het land. Vooral de mogelijke invoering van een avondklok leidt tot hoogoplopende ruzie binnen het kabinet.

Vrijdagmiddag zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, maar vooral ook D66-lijsttrekker) openlijk: “Ik ben heel erg tegen een avondklok.” Ook Justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) zegt er weinig voor te voelen.

Volgens premier Rutte zijn zijn ministers het wel vaker met elkaar oneens. “Ik ben zelf ook geen fan van een avondklok. Net zoals ik geen fan ben van het sluiten van scholen. Maar we hebben niet de luxe om bij voorbaat maatregelen af te schieten nu het aantal besmettingen op sommige plaatsen zo groot blijft. Ik zeg niet dat een avondklok nodig is, maar als het moet, dan moet het.”

Onderzoek naar effect

Premier Rutte wijst erop dat inzet van een avondklok in bijvoorbeeld Antwerpen succesvol is geweest om het aantal besmettingen terug te dringen. “Het helpt niet zozeer tegen bestrijding van het virus, maar het aantal huisfeestjes zal slinken. En daar vinden veel besmettingen plaats.”

Daar is niet iedereen in het kabinet van overtuigd. De afgelopen week is er meermaals over vergaderd en dat ging niet altijd vriendelijk. Het irriteerde sommige bewindslieden dat een RIVM-onderzoek waarin staat dat de avondklok weinig effect heeft op het aantal besmettingen, hen pas na afloop van een overleg werd gegeven.

“De hele week zat het ministerie van Volksgezondheid al op de toer van harde maatregelen. In regio’s waar het aantal besmettingen te snel oploopt niet alleen een avondklok, maar daar ook scholen en winkels sluiten. Hugo de Jonge zei dat we een daad moeten stellen,” aldus een ingewijde.

Een deel van de ministers, onder wie CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën), D66’er Wouter Koolmees (So­ciale Zaken), VVD’er Eric Wiebes (Eco­nomische Zaken) én D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wilden bewijs zien dat zulke keiharde maatregelen echt effect hebben.

Een bron rond het beraad: “We willen allemaal dat die cijfers naar beneden gaan, maar hoe proportioneel is elke maatregel? Is aantoonbaar dat het sluiten van scholen in een regio een effect heeft dat in verhouding staat tot zo’n maatregel?”

De hoogoplopende discussie in het Catshuis van zondag werd maandagavond nog gevolgd door een vergadering via een videocall. Ook Rutte is voor hardere maatregelen. Volgens sommigen verweet hij tegenstribbelende collega’s ‘deloyaal’ te zijn aan het kabinet.

De aanwezigen bij de videocall bleven rustig, aldus ingewijden. “Maar waar die opmerking de een raakt, denkt de ander: zo doet hij nou eenmaal.” Volgens diverse bronnen nam Rutte vervolgens zijn woorden terug en maakte hij zijn excuses.

Volgens meerdere aanwezigen van het overleg heeft de ruzie geen blijvende schade opgeleverd. Wel illustreert het dat de spanning voor alle betrokkenen enorm is. Dit weekeinde is er geen Catshuisoverleg. Maar dinsdagochtend komt het kabinet volgens plan weer bijeen. Mogelijk volgt later die dag weer een persconferentie waarin de regionale maatregelen worden afgekondigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden