Het probleem met de rups is extra groot, omdat de diertjes, die normaal hoog in de eikenbomen zitten, door de hitte naar beneden zijn gekropen.

PlusAchtergrond

De eikenprocessierups bestrijden: een zaak van nationaal belang

Het probleem met de rups is extra groot, omdat de diertjes, die normaal hoog in de eikenbomen zitten, door de hitte naar beneden zijn gekropen.Beeld Shutterstock

De bestrijding van de eikenprocessierups is een zaak van nationaal belang geworden. De overlast door het diertje is zó groot dat minister Schouten een bestrijdingscentrum instelt.

Eric Reijnen Rutten

Het is een ware plaag. Eentje met potentieel akelige gevolgen, want de microscopisch kleine haartjes van de eikenprocessierups zorgen voor huidirritaties en ooginfecties. Dit jaar zijn er drie keer zo veel rupsen als vorig jaar. Vooral in het zuiden en oosten van het land zorgen de brandharen op de eikenprocessierupsen voor grote problemen, maar ook in de Randstad.

In Schiedam kregen honderden leerlingen donderdag zelfs vrijaf, omdat de schoolpleinen vol zitten. Ook in België zijn grote problemen. Daar is het festivalterrein van Rock Werchter deels ontruimd.

Eerder deze week nog stelde minister Carola Schouten (ChristenUnie, Landbouw) geen reden te zien om zich vanuit het rijk met de aanpak van het probleem te bemoeien. Pas nadat verschillende politieke partijen er bij de minister op aandrongen, kondigde ze maatregelen aan. “Ik heb gemerkt dat er flinke overlast van de eikenprocessierups wordt ervaren. Niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren,” stelt de minister nu. “En we zien dat gemeenten moeite hebben met de bestrijding van de rupsen.”

Overspoeld

Huisartsen, drogisten en apothekers worden platgelopen door mensen die met klachten. Mentholzalfjes tegen de huidirritaties zijn bij drogisterijketen Kruidvat inmiddels uitverkocht. Ouders laten kinderen niet meer in de tuin spelen en mensen durven de was niet meer buiten te drogen te hangen, omdat er rupshaar­tjes in de kleren gaan zitten. Er zijn zelfs mensen die hun buurt zijn ontvlucht, omdat ze anders onder de rode bulten zitten. Honden die aan de rups likken, lopen risico hun tong te verliezen.

Het probleem met de rups is extra groot, omdat de diertjes, die normaal hoog in de eikenbomen zitten, door de hitte naar beneden zijn gekropen. Ook zijn door de stormachtige wind eerder deze maand nesten met brandharen verwaaid en rupsen uit de boom gevallen, waardoor ze nu ook in andere gewassen gekropen zijn, dichter bij de grond. Bij een speciaal meldpunt van regionale kranten werden in 48 uur tijd al duizenden meldingen gedaan van problemen door de eikenprocessierups.

De minister wil nu dat de Wageningse universiteit gaat onderzoeken hoe de rupsen zich verspreiden en hoe de overlast het beste in de gaten gehouden en bestreden kan worden. Verder wil ze één centrale informatieplek, het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), waar gemeenten terechtkunnen voor informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan. Hoewel de minister het centrum ‘liefst nog deze week’ draaiende wil hebben, is pas volgende week overleg met het ministerie, laat KAD-directeur Bastiaan Meerburg weten.

Inzicht

Hij tempert ook de verwachtingen. “Voor deze plaag zijn we eigenlijk te laat. Over twee weken vliegen de vlinders die uit de rupsen voortkomen al uit. Eigenlijk zou je die moeten wegvangen om te voorkomen dat ze eitjes kunnen gaan leggen. Maar om daarvoor nog iets te regelen, is de tijd te kort.”

Meerburg wil dat volgend jaar alle meldingen van burgers en bedrijven over de eikenprocessierups bij het KAD terechtkomen. “Zodat wij goed inzicht krijgen waar de problemen ontstaan. Ik denk ook dat wij sneller kunnen reageren dan gemeenten.” De directeur zegt dat de rupsenmeldpunten die kranten hebben ingesteld ook een belangrijke bron van informatie zijn. “Die geven inzicht in waar de problematiek het grootst is.”

De eikenprocessierups was rond 1820 ook al een plaag in Nederland, maar verdween op mysterieuze wijze vanaf 1900 uit ons land. Pas in 1987 kwamen er weer meldingen rond Reusel bij de Belgische grens. Sindsdien is het beestje bezig aan een kruistocht.

Bestrijding jeuk

1. Douche zo heet mogelijk.
2. Strip de huid met plakband of gebruik een kledingroller met kleefband. Ga in ieder geval niet wrijven of krabben.
3. Gebruik allergietabletten (antihistaminica).
4. Smeer je in met een verkoelende zalf (bijvoorbeeld met aloë vera) of mentholgel.
5. De klachten gaan normaliter binnen twee weken vanzelf over. Bij ernstige klachten: neem contact op met je huisarts.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden