PlusAchtergrond

De cijfers tonen aan: zonder vaccin hogere kans om in ziekenhuis te belanden

Er liggen steeds meer coronapatiënten met een volledige vaccinatie in het ziekenhuis. Toch is vaccinatie nog steeds de beste bescherming tegen een ziekenhuisopname.

Johan van Heerde
Een op de tien gevaccineerde 70-plussers ­belandt toch in het ziekenhuis door een corona-infectie. Beeld Jeffrey Groeneweg/ANP
Een op de tien gevaccineerde 70-plussers ­belandt toch in het ziekenhuis door een corona-infectie.Beeld Jeffrey Groeneweg/ANP

Het aandeel coronapatiënten met een volledige vaccinatie blijkt te stijgen: 44 procent van de patiënten die in oktober met corona in een gewoon ziekenhuisbed belandden was gevaccineerd. In augustus was dat nog 22 procent. Op de intensive care was in oktober 30 procent van de opgenomen patiënten gevaccineerd, tegen 14 procent in augustus. Dat blijkt uit een rapport dat het RIVM woensdagmiddag presenteerde over de vaccinatiegraad van mensen die met het coronavirus worden opgenomen in het ziekenhuis.

De vraag is: wat betekenen deze toenames? Zijn gevaccineerden nu minder goed beschermd tegen ziekenhuisopname? “Het antwoord is nee,” zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, woensdag in de Tweede Kamer. “Er is sprake van een vertekening van het beeld.” En dit beeld, zo zei hij, zien we in heel Europa.

Dat heeft te maken met de populatie waar deze personen uit komen, aldus Van Dissel. Het grotere aandeel gevaccineerden (44 procent dus, in oktober) komt simpelweg doordat het aantal gevaccineerden in de samenleving vele malen groter is (circa 84 procent) dan het aantal ongevaccineerden. Het aantal gevaccineerden steeg ook nog eens tussen augustus en september.

Toch in het ziekenhuis

Ook gevaccineerden kunnen nog steeds besmet raken en soms een ziekenhuisopname nodig hebben. Zeker oudere mensen, waarvan bekend is dat ze iets minder goed bestand zijn tegen het virus en bij wie het vaccin na verloop van tijd iets van de werking verliest. Het RIVM heeft berekend dat gevaccineerde 70-plussers nog voor 89 procent beschermd zijn tegen ziekenhuis­opname, mochten zij besmet raken. Oftewel: een op de tien gevaccineerde 70-plussers ­belandt toch in het ziekenhuis door een corona-infectie.

In absolute zin worden meer 70-plussers mét inenting opgenomen in het ziekenhuis dan zonder. Maar omdat de niet-gevaccineerden uit een veel kleinere groep komen, zijn zij relatief juist oververtegenwoordigd in het ziekenhuis.

Het vaccin biedt nu 96 procent bescherming tegen ic-opname en 93 procent tegen ziekenhuisopname – een afname van 1 procentpunt in beide categorieën. De cijfers wijzen dus uit dat mensen zonder inenting een veel hogere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden dan wie wel gevaccineerd is.

Extra druk op zorg

De opgenomen ongevaccineerde patiënten zijn ook jonger. Het RIVM berekende dat ongevaccineerde coronapatiënten in het ziekenhuis bijna 20 jaar jonger zijn dan gevaccineerde. De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen is zeventien keer lager dan voor een niet-gevaccineerde, blijkt uit de rekensommen.

Maar dat wil niet zeggen dat we nu leven in een epidemie van ongevaccineerden, zoals minister Hugo de Jonge vorige week stelde, of dat het overgrote deel van de patiënten in ziekenhuizen niet gevaccineerd is. Ook de gevaccineerde patiënten in de ziekenhuizen zorgen voor extra druk op de zorg, evenzeer als de ongevaccineerden. Omdat het virus de afgelopen periode vrij spel kreeg in Nederland, zijn de aantallen ziekenhuisopnames hoog onder zowel gevaccineerden als ongevaccineerden.

De cijfers tonen daarom vooral aan dat, als het doel is om de zorg te ontlasten en kwetsbaren te beschermen, de verspreiding van het virus omlaag moet. Dan raken namelijk minder mensen besmet, of ze nu gevaccineerd zijn of niet.

Britten keuren middel tegen corona goed

De Britse medicijnautoriteit MHRA heeft als eerste een pil goedgekeurd die een corona-infectie bestrijdt. Het middel, molnupiravir van fabrikant Merck, moet in een kuur van vijf dagen worden toegediend aan mensen met een kwetsbare gezondheid zodra ze de eerste symptomen van covid krijgen. Bij een studie onder 775 personen met milde coronaklachten voorkwam molnupiravir bij de helft van hen ziekenhuisopnames. Of het middel bij grotere aantallen ook succesvol is, moet blijken.

Molnupiravir verhindert dat het virus zich vermenigvuldigt. Dat het een pil is, is een voordeel. Concurrerende middelen worden met een infuus of injectie toegediend; dat belemmert een snelle inzet. De Amerikaanse en Europese toezichthouders bestuderen Mercks aanvraag voor goedkeuring nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden