Darmstichting: ‘Verdrievoudiging aantal openbare toiletten gewenst’

Hoewel het aantal openbare toiletten in Nederland met ruim 1500 is toegenomen in het afgelopen jaar, zijn het er nog altijd veel te weinig. Dat meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) op basis van onderzoek onder de vijftig grootste Nederlandse gemeenten.

ANP
Initiatiefneemster Cathelijne Hornstra van de actie tegen urinoirplassen voor vrouwen met andere vrouwen bij een plaskrul op het Amstelveld. Aanleiding van de actie was de uitspraak van de rechter in de wildplas-zaak tegen Geerte Piening dat vrouwen bij hoge nood ook van het urinoir gebruik moeten maken. Beeld ANP
Initiatiefneemster Cathelijne Hornstra van de actie tegen urinoirplassen voor vrouwen met andere vrouwen bij een plaskrul op het Amstelveld. Aanleiding van de actie was de uitspraak van de rechter in de wildplas-zaak tegen Geerte Piening dat vrouwen bij hoge nood ook van het urinoir gebruik moeten maken.Beeld ANP

Het totaalaantal openbare toiletten is nu bijna 6000. Dat aantal zou volgens de patiëntenorganisatie ruim moeten verdrievoudigen tot 20.000. Ook in Amsterdam is veel te doen over het aantal openbare toiletten. Al ging de discussie in de stad meer over het lage aantal dat voor vrouwen beschikbaar is.

Alkmaar, Amersfoort en Leeuwarden staan bovenaan de ranglijst, met de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner. Nissewaard (Zuid-Holland) en de Brabantse gemeenten Oss en Roosendaal bungelen onderaan de lijst. MLDS constateert ook dat 189 gemeenten helemaal niets doen op het gebied van openbare toiletten.

Door het gebrek aan toiletten kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. “Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen,” aldus de organisatie. Hierdoor durven mensen de deur niet meer uit, uit angst niet op tijd een toilet te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden