Update

Dansschool in Oost gesloten na veroordeling dansleraar

Een dansschool aan de Bottelarijstraat in Amsterdam-Oost is op last van burgemeester Halsema voor zes maanden gesloten vanwege de onrust die is ontstaan na de veroordeling van een dansleraar. Danslessen van andere bedrijven in hetzelfde gebouw gaan wel door.

Het Parool
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De dansleraar in kwestie werd recent veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens ontucht met twee minderjarige meisjes tussen de 12 en 16 jaar oud. Dit zorgde voor zoveel onrust in de buurt, dat de burgemeester is overgegaan tot sluiting.

Als streetdanceleraar maakte de Amsterdammer, nu 58 jaar oud, misbruik van zijn positie om zo het vertrouwen van de meisjes te winnen. Ze werden verliefd op hem en daarna ontstond een langdurige seksuele relatie. De dansleraar ontmaagde beide meisjes en had vaak onveilig seks met ze. De rechter oordeelde dat de verdachte de meisjes ernstige schade in hun ontwikkeling heeft toegebracht.

In hoger beroep werd hij vorige maand veroordeeld tot 45 maanden gevangenisstraf. Ook mag hij na het uitzitten van zijn straf vijf jaar geen dansles geven aan minderjarigen.

Veiligheid in geding

De veroordeling heeft grote gevolgen voor de dansschool en de buurt. Zo zou het woon- en leefklimaat ernstig aangetast zijn en de openbare orde ernstig verstoord, aldus de gemeente Amsterdam. Uit onderzoek van de politie bleek dat er sprake is van ‘maatschappelijke onrust in de buurt van de dansschool’ waardoor de ‘veiligheid van de betrokkenen op de dansschool in het geding komt’.

Met de sluiting hoopt de burgemeester een einde te maken aan de verstoring van de openbare orde en het risico op herhaling te voorkomen.

De eigenaar van het gebouw waar de man lesgeeft, Cruquius Danshuis, zegt dat het om Jake’s Dance Factory gaat. De drie andere scholen die in hetzelfde gebouw ook lesgeven in onder andere ballet en flamenco geven nog wel gewoon lessen.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden