PlusAchtergrond

Dan is helder: Ridouan Taghi zit daar, in die villa

De aanhouding van Ridouan Taghi is de ontknoping van de maandenlange klopjacht. De zoektocht naar de meest gezochte crimineel van Nederland leidt de recherche naar Dubai.

Yelle Tieleman en Koen Voskuil
Een politie-inval maandagavond in een woning in Vianen in het kader van het onderzoek naar Taghi. Beeld ANP
Een politie-inval maandagavond in een woning in Vianen in het kader van het onderzoek naar Taghi.Beeld ANP

Half november staat een arrestatieteam van de politie in Dubai klaar om een villa binnen te vallen. De politie is er van overtuigd dat Taghi zich in de miljoenenstad in de Golfstaat bevindt. Het is te danken aan hightechrecherchewerk van de Nederlandse politie, informatie van informanten en diepgravend financieel onderzoek. Op het laatst besluit de politie de inval af te blazen. Het is onzeker of Taghi wel in het huis aanwezig is. Zo niet, dan zijn ze hem voorlopig weer kwijt. Toch zit de politie Taghi na lang recherchewerk eindelijk op de hielen.

Het is maart 2018 als het Openbaar Ministerie in het inmiddels beruchte Marengo-proces bekendmaakt dat Ridouan Taghi en Saïd Razzouki op de internationale opsporingslijst zijn gezet. Volgens het OM zijn de twee verantwoordelijk voor tientallen liquidaties in de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld.

Nietsontziend

Doordat het OM erin is geslaagd miljoenen chatberichten van de organisatie te onderscheppen en te ontsleutelen, weet het dat het te maken heeft met een nietsontziend duo. Moorden worden besteld als kopjes koffie. De onderschepte berichten die de recherche leest, zijn ontluisterend in hun bloeddorst. Dat blijkt eens te meer als Nabil B., een crimineel uit Utrecht, overloopt naar justitie en kroongetuige wordt. Een paar dagen na die bekendmaking wordt zijn broer vermoord.

Klassiek politiewerk

Die moord blijkt een nieuw sleutel­moment in de opsporing van Taghi. Al snel verhoogt het OM de beloning voor de tip die leidt tot zijn opsporing naar 100.000 euro – een Nederlands record. Ook maakt de recherche van de Nationale Politie tientallen mensen vrij om een internationale klopjacht te openen. Stap voor stap wordt een team van honderd specialisten gevormd: het zijn de beste mensen in digitale opsporing, financieel rechercheurs en tactisch sterk onderlegde politiemensen.

Maar ook het klassieke politiewerk komt aan de orde: het observeren en horen van getuigen. De zussen van Taghi spelen een hoofdrol in het onderzoek, zeggen insiders. Door de vele miljoenen berichten die de politie heeft, weet het team al snel in welke richting gezocht moet worden: Zuid-Amerika, Suriname of Dubai. Uiteindelijk blijft Dubai rondzingen, de steenrijke stad in de Verenigde Arabische Emiraten.

Onder meer door informanten en rivaliserende criminele groeperingen die het Team Criminele Inlichtingen tippen, wordt Dubai het belang­rijkste scenario. Zo raakt het rechercheteam steeds meer overtuigd dat Taghi in verschillende villa’s verblijft in het meest luxueuze gedeelte: een opgespoten stuk strand aan de kust.

Het OM komt ook een Nederlandse vastgoedondernemer op het spoor die in enkele jaren schathemelrijk is geworden. Het vermoeden bestaat dat hij en anderen Taghi en zijn familie faciliteren. Het is niet de enige hulp die hij krijgt. Hij zou er bescherming genieten van Italiaanse en Ierse criminele kopstukken. Bovendien blijkt Taghi over valse identiteitsbewijzen en een vals visum te beschikken.

Vermommingen

De moord op advocaat Derk Wiersum brengt de zaak in een stroomversnelling. Wiersum, die de advocaat was van Nabil B., werd half september in Amsterdam vermoord. Voor het OM is het duidelijk wie hierachter zit: Taghi. Minister Grapperhaus (Justitie) voert de internationale druk op Dubai op. De autoriteiten daar gaven eerder te kennen dat Taghi niet in het land is, maar nu dreigt er reputatieschade. Dubai kan niet te veel als toevluchtsoord voor steenrijke en moordende criminelen te boek staan. Ook Marokko en het Verenigd Koninkrijk zetten druk op het Golfstaatje.

Politie en justitie zijn niet de enige die jagen op Taghi. Rivaliserende drugsbazen doen navraag bij hun contacten en doen pogingen hem te vinden, en zo nodig om te brengen.

Ook in het recherchewerk boekt de politie belangrijke doorbraken. Door een technisch hoogstandje slaagt de politie erin versleutelde gesprekken die Taghi met zijn naasten voert, mee te lezen. Zo kan de politie zijn leven in Dubai inkleuren. Ook het financiële onderzoek werpt zijn vruchten af, doordat de politie inmiddels weet welke bedrijven worden gebruikt om bijvoorbeeld auto’s te kopen.

Zo sluit het net rond de meest gevreesde crimineel van Nederland. Informanten blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld. Niet uit de eerste kring rond Taghi, maar wel daaromheen. Op die manier heeft de politie mensen kunnen afluisteren, waardoor cruciale informatie wordt ingewonnen, onder meer over de vermommingen die Taghi zich laat aanmeten. Om de zoveel tijd laat hij zijn uiterlijk iets veranderen, weten insiders.

Met de ingewonnen informatie kan de villa van Taghi half november worden gelokaliseerd. Nadat de eerste inval wordt afgeblazen, gaat het onderzoek in hoog tempo door. In de nacht van zondag op maandag, rond 2 uur Nederlandse tijd, is het raak. De politie in Dubai valt een villa binnen en arresteert de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het leiden van een internationale criminele organisatie en gezien wordt als opdrachtgever voor diverse moorden. Hij bekent direct dat hij Ridouan Taghi is.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden