Dalende trend: in kleine twee weken 350 bedden vrijgekomen

Het afgelopen etmaal zijn er 6422 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Daarmee daalt het weekgemiddelde, dat nu op 6604 besmettingen per dag ligt.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De afgelopen vier dagen daalde het aantal registreerde besmettingen. Dinsdag werden er 5518 gevallen gemeld, maandag 5858. Op woensdag worden er vaak meer besmettingen geregistreerd, omdat meer mensen zich doordeweeks laten testen. Daarbij schommelen dagcijfers sowieso flink, en geven weekcijfers een beter beeld van het aantal besmettingen.

In de gemeente Amsterdam is het aantal nieuwe besmettingen met 283 gestegen. Dinsdag kwamen er 236 gevallen bij.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2345 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 april.

Ten opzichte van dinsdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met 135. Dat is de grootste daling in een dag sinds 1 januari. In minder dan twee weken tijd zijn meer dan 350 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Vooral op verpleegafdelingen komen veel bedden vrij. Op die vleugels liggen nu 1607 coronapatiënten, 125 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met tien naar 738. Het is de zevende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt, en dat is sinds februari niet meer gebeurd.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 249 coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1800 nieuwe patiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld 257 mensen per dag, en dat is het laagste peil sinds 22 maart.

In de afgelopen twee weken, sinds de piek eind april, is het gemiddelde aantal nieuwe opnames met bijna 18 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen ten gevolge van een coronabesmetting is de afgelopen 24 uur toegenomen met 16. De sterfte door Covid-19 blijft daarmee aan de relatief lage kant. Deze week zijn er in totaal 156 sterfgevallen geregistreerd, vorige week waren dat er 141.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden