Update

Daders riepen ‘YouTube, YouTube’ bij dodelijke mishandeling Arnhem

Volgens een buurtbewoner riepen de jongeren die woensdag een 73-jarige man in Arnhem met dodelijke afloop mishandelden ‘YouTube, YouTube’. De politie onderzoekt met 25 rechercheurs de zaak.

Een fiets ligt op de plek waar een oudere man zwaar is mishandeld. Beeld ANP
Een fiets ligt op de plek waar een oudere man zwaar is mishandeld.Beeld ANP

Het slachtoffer werd woensdag zwaar mishandeld in de Spijkerstraat in Arnhem. Hij raakte zwaargewond, werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar is daar enkele uren later overleden. De vijf daders sloegen op de vlucht.

De mishandeling vond plaats rond 21.20 uur. Na het incident lag er een fiets midden op de Spijkerstraat, vermoedelijk was deze van het slachtoffer. Waarom de groep de oudere man te lijf ging is volgens de politie niet bekend.

Minderjarigen

De 31-jarige Adi, die aan de overkant van de straat woont, werd woensdagavond getrokken door het geschreeuw van het slachtoffer. “Ik hoorde een man roepen: ‘Hé, doe normaal!’ Daarna hoorde ik een groep jongeren wegrennen en ‘YouTube! YouTube!’ roepen naar elkaar.”

Ook buurtbewoner Mink de Gooijer ging naar buiten toen hij geschreeuw hoorde. Hij zag de daders langs zijn huis rennen. “Ik probeerde nog in te grijpen, maar dat lukte helaas niet.”

Ze zijn donderdag aangehouden. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Rozendaal en vier minderjarigen (een uit Rozendaal, twee uit Westervoort en een uit Arnhem). De jongens zullen nader worden gehoord over de toedracht en ook over het motief, aldus de politie.

‘Kordaat en effectief optreden’

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is vol lof over ‘het zeer kordate en effectief optreden’ van politie en justitie. Ook zei hij op Twitter dat met de aanhouding van de minderjarige verdachten ‘de in- en intrieste misdaad nog tragischer wordt dan ie al is. Wat een afschuwelijk groot verlies, wat een afschuwelijk groot verdriet.’

Toen hij woensdagavond ter plaatse was, sprak de burgemeester van een ‘afgrijselijke, monsterlijke misdaad’ die grote impact heeft op de Arnhemse samenleving. Over de toedracht is nog weinig te zeggen. Of het slachtoffer en de daders elkaar kenden, is nog niet duidelijk.

Burgemeester Ester Weststeijn van Rozendaal laat weten zich ervoor te schamen dat jongeren uit haar gemeente bij de zaak betrokken zijn. ‘Ik leef intens mee met de nabestaanden.’

Duidelijk is wel dat er geen verband bestaat met een steekpartij die diezelfde avond bij het station plaatsvond. Burgemeester Marcouch riep getuigen op zich zo snel mogelijk te melden bij de politie. “We zetten alles op alles om deze misdadigers te grijpen. Mijn gedachten gaan uit naar familie en bekenden van het slachtoffer,” zei hij woensdag.

.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden