Update

D66-leider Kaag reageert op kwestie-Van Drimmelen: ‘Het is pijnlijk, ik was te afstandelijk’

Na dagen radiostilte reageert de partijtop van D66 nu alsnog op de onthulling dat cruciale informatie rond de affaire-Van Drimmelen een jaar lang geheim bleef. Kaag en het partijbestuur bieden excuses aan. ‘We moeten erkennen wat fout is gegaan.’

Marcia Nieuwenhuis en Niels Klaassen
Partijvoorzitter Victor Everhardt geeft met partijleider en minister van Financiën Sigrid Kaag een toelichting over de kwestie-Van Drimmelen. Beeld ANP
Partijvoorzitter Victor Everhardt geeft met partijleider en minister van Financiën Sigrid Kaag een toelichting over de kwestie-Van Drimmelen.Beeld ANP

Partijleider Sigrid Kaag ging door het stof tijdens de persconferentie over de affaire-Van Drimmelen: “Ik had me graag eerder uitgesproken, maar grondigheid is ook van groot belang. Daarom wilde ik het partijbestuur de ruimte geven. Ik vind het verschrikkelijk wat mensen binnen onze partij is overkomen. Ieder geval van grensoverschrijdend gedrag is er één te veel. We hebben de lat zelf hoog gelegd, mensen verwachten veel van ons.”

Honderden D66-leden eisten deze week uitleg over een geheim gebleven bijlage van het integriteitsonderzoek naar de inmiddels vertrokken partijprominent Frans van Drimmelen. De D66-top kwam in het nauw na de onthulling zaterdag van de Volkskrant waaruit bleek dat cruciale informatie uit het onderzoek naar Van Drimmelen een jaar lang in de la bleef. De partij publiceerde slechts het openbare deel van het rapport, daarin staat dat er geen bewijs is gevonden van seksuele intimidatie door de voormalig partijadviseur Van Drimmelen.

Achtergehouden bijlage

Maar in de achtergehouden bijlage staat wel dat Van Drimmelen een medewerker heeft ‘gestalkt, bedreigd en gechanteerd’. Deze informatie bereikte Kaag echter niet, ook heeft ze er niet op doorgevraagd. “Mij was gerustgesteld door iedereen van het bestuur dat het onderzoek klopte. Helaas ging alleen het landelijk bestuur erover.” Het slachtoffer meldde zich ook via smsjes bij partijleider Sigrid Kaag.

Kaag neemt het zichzelf kwalijk dat ze ‘op menselijk vlak’ te ‘afstandelijk’ reageerde op die berichten. “Het spijt mij ten diepste. De tekst van mijn sms klinkt wel heel zakelijk, dat had ik anders willen doen. Ik had nog meer moeten aandringen bij het landelijk bestuur, of we het wel goed doen. Daar heb ik spijt van.”

Kaag verdedigt nog altijd het feit dat ze de vertrouwelijke bijlage uit het integriteitsonderzoek persoonlijk niet kent: “Dat is terecht. Die bijlage was en blijft vertrouwelijk op uitdrukkelijk verzoek van de betrokkene.” Kaag voegde wel toe: “Ik heb soms het idee dat het meer over de ophef gaat dan over de slachtoffers. Ik vind het niet moeilijk om mijn excuses aan te bieden.”

Zowel Kaag als de partijvoorzitter blijft aan na deze kwestie. Kaag stelt dat haar partijleiderschap breder gewogen moet worden dan ‘deze ene casus’.

Excuses

“Het was een moeilijke week vol emoties,” zei partijvoorzitter Victor Everhardt even daarvoor. “We denken in de eerste plaats aan de vrouwelijke betrokkene, omdat D66 er niet in is geslaagd een veilige werkomgeving te bieden voor iedereen. Dit alles moet voor haar bijzonder moeilijk zijn geweest. Hier willen we onze excuses voor maken. Aan het slachtoffer, maar ook aan alle leden van D66,” zei Everhardt.

De partij had veel eerder moeten optreden, erkent de voorzitter. “We hadden het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag in bescherming moeten nemen. Maar omdat het toenmalige partijbestuur Van Drimmelen heeft laten aanblijven als voorzitter van de talentencommissie werd het slachtoffer keer op keer geconfronteerd met hem. Dat was verkeerd, dat had anders gemoeten.”

D66 gaat op zoek naar ‘een correcte afhandeling’ van de kwestie. Er komen nieuwe regels rond de gedragscode en er wordt een speciale ledenbijeenkomst georganiseerd om over dit thema te spreken.

D66 reageerde niet

Deze week hield D66 de boot steeds af. Kaag was in het buitenland namens het kabinet, alleen vanuit de fractie kwamen enkele antwoorden op vragen van de pers.

Van Drimmelen, bekend lobbyist in Den Haag, stapte woensdag alsnog op en doet afstand van zijn lobbykantoor. Dit nadat het partijbestuur hem ‘met klem’ had gevraagd afscheid te nemen. Van Drimmelen erkent ‘domme dingen’ te hebben gedaan, en snapt dat het slachtoffer zich onveilig voelde. Door de ‘mediahetze’ voelt Van Drimmelen zich gedwongen terug te trekken uit alle maatschappelijke functies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden