D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op Chinese sanctielijst

China heeft sancties aangekondigd tegen de Nederlandse politicus Sjoerd Sjoerdsma (D66) en negen andere Europeanen. Het gaat om een reactie op Europese strafmaatregelen tegen China. Die houden verband met het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid in de noordwestelijke provincie Xinjiang.

Het Parool
Sjoerd Sjoerdsma (D66) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.  Beeld ANP BART MAAT
Sjoerd Sjoerdsma (D66) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.Beeld ANP BART MAAT

China is woedend over de Europese sancties, die volgens Peking neerkomen op bemoeienis met Chinese interne aangelegenheden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Chinese tegenmaatregelen zijn gericht tegen personen in de EU die de Chinese belangen schaden en leugens en desinformatie verspreiden.

In Nederland stelde de Tweede Kamer vorige maand dat China volkerenmoord pleegde op de Oeigoeren. Een motie van Sjoerdsma en zijn collega Joël Voordewind van de ChristenUnie daarover kreeg steun van een ruime meerderheid.

“De detentiekampen waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zitten opgesloten zijn zo groot, dat je ze vanaf de ruimte kunt zien,” zei de D66'er toen. Hij sprak over de ‘grootste massa-opsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Naast Sjoerdsma worden ook Europarlementariërs en onderzoekers op de Chinese sanctielijst gezet. Het gaat onder meer om de Duitser Reinhard Butikofer, de voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China van het Europees Parlement. De betreffende Europeanen en hun gezinnen komen nu China, Hongkong en Macao niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met China.

China ligt al langer onder vuur vanwege de mensenrechtensituatie in Xinjiang. Daar hebben de afgelopen jaren volgens waarnemers meer dan een miljoen mensen opgesloten gezeten in omstreden kampen. Die dienen volgens China om extremisme en terrorisme te bestrijden, maar volgens activisten en getuigen is er sprake van ernstige misstanden zoals dwangarbeid en seksueel geweld.

Het Chinese ministerie roept de EU op te stoppen met ‘anderen de les te lezen over mensenrechten’. Als de Europeanen niet van het ‘foute pad’ willen wijken, zal China verdere tegenmaatregelen nemen.

Op het matje

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken roept de Chinese ambassadeur maandag nog op het matje vanwege de sancties. Dat meldt een woordvoerder van de bewindsman.

‘Zolang de genocide op de Oeigoeren voortduurt, zal ik niet zwijgen. Zolang mensenrechten worden geschonden, kan ik niet stil zijn. Deze sancties bewijzen dat China gevoelig is voor druk. Laat het een aanmoediging zijn voor al mijn Europese collega’s: spreek je uit!’, reageerde Sjoerdsma op Twitter op het Chinese besluit om hem op de sanctielijst te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden