Update

D66’er Van Drimmelen legt werk neer na ophef over MeToo-zaak binnen partij

Het prominente D66-lid Frans van Drimmelen heeft zijn werkzaamheden bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voorlopig neergelegd. Dat valt te lezen in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst. D66'ers eisen intussen in een brief om opheldering over de kwestie. Die komt vrijdag, belooft het partijbestuur.

Edwin van der Aa
Een bezoeker van een congres van D66. Beeld ANP
Een bezoeker van een congres van D66.Beeld ANP

Afgelopen weekend meldde de Volkskrant dat de partijtop van D66 al meer dan een jaar de conclusies van een vertrouwelijk rapport achterhoudt waaruit blijkt dat vooraanstaand partijstrateeg Frans van Drimmelen een D66-medewerker heeft ‘gestalkt, bedreigd en gechanteerd’.

In de verklaring noemt Dröge de situatie ‘uiterst pijnlijk, verdrietig en schadelijk voor alle betrokkenen’. ‘Binnen ons bureau is door de partners over de publicatie en de ontwikkelingen daaromtrent gesproken. Na dit overleg is gezamenlijk besloten dat Frans zijn werkzaamheden voorlopig neerlegt.’

Open brief van verontruste D66-leden

D66-leden eisen naar aanleiding van de Volkskrant-publicatie dat partijleider Sigrid Kaag en het partijbestuur binnen een week opheldering geven over de rol van de partijtop in het verborgen houden van het grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent. Daarnaast willen zij binnen drie weken een bijeenkomst waar de top ‘verantwoording moet afleggen’, staat in een open brief die sinds zondagavond circuleert binnen de partij. De brief was maandag rond 14.00 uur ruim 250 keer ondertekend.

Onder de ondertekenaars bevinden leden, (oud-)bestuursleden, afdelingsvoorzitters, raadsleden, lokale fractievoorzitters en Provinciale Statenleden. Ook oud-Kamerlid Matthijs Sienot steunt de oproep. De verontruste D66-leden eisen ook toegang tot de originele, geanonimiseerde, documenten, waaronder in ieder geval het vertrouwelijke onderzoeksrapport over de kwestie.

Sophie in ‘t Veld, leider van de D66-delegatie in Brussel, zei zondag ook al in het tv-programma Buitenhof dat er nu heel snel duidelijkheid’ moet komen over de MeToo-zaak waar vorig jaar onderzoek naar is gedaan. In ‘t Veld zei verder dat ze weet dat er ook ‘andere gevallen spelen’ van mogelijk wangedrag. Daar wordt volgens haar al ‘op een goede manier’ naar gekeken.

D66-leider Sigrid Kaag zei dit weekeinde in een reactie dat ‘D66 een veilige partij moet zijn voor iedereen. Waar sprake is van seksuele intimidatie, machtsmisbruik of grensoverschrijdend gedrag moet de partij ingrijpen. Daarom steun ik het besluit van het huidige bestuur om met nieuwe ogen te kijken naar beide delen van het rapport’.

Het partijbestuur van D66 heeft inmiddels aangegeven vrijdag met conclusies te komen over de affaire rond grensoverschrijdend gedrag binnen de partij, valt te lezen in een verklaring.

De open brief van bijna 150 D66-leden:

Beste bestuursleden, beste Sigrid Kaag,

Met veel ongenoegen hebben wij, leden van D66, kennisgenomen van de berichtgeving in de Volkskrant. Binnen de partij is geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag, zo horen we in de reactie op het artikel. Toch zijn er veel vragen en onduidelijkheden over de positie van slachtoffers en het handelen van de partijleiding in het bestrijden en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen D66.

Pas na de publicatie van het artikel in de Volkskrant heeft het bestuur zich genoodzaakt gevoeld om opnieuw te gaan kijken naar het vertrouwelijke rapport en de conclusies. Dit deel van het rapport is al meer dan een jaar beschikbaar, waartoe volgens de verklaring van het Landelijk Bestuur in ieder geval de voorzitters van het vorige en het huidige bestuur (sinds zijn aantreden) toegang hebben. Door niet te handelen heeft het bestuur het vertrouwen tussen de partij en partijtop aan de ene kant en haar leden en kiezers aan de andere kant enorm beschadigd.

Om de rust en het vertrouwen bij de leden terug te winnen roepen wij het bestuur op om op korte termijn duidelijkheid te geven over wat zich heeft afgespeeld en hoe de partij heeft gehandeld. Daarom vragen wij om het volgende:

toegang tot de originele, geanonimiseerde, documenten, waaronder in ieder geval het vertrouwelijke Bing-rapport;

kom binnen een week met een nieuwe verklaring op basis van deze documenten en de stappen die naar aanleiding daarvan al zijn en nog worden genomen;

organiseer binnen drie weken een bijeenkomst waar leden hun vragen kunnen stellen en het bestuur en de partijleiding verantwoording afleggen.

Wij zijn ervan overtuigd dat pas wanneer de leden volledig zijn geïnformeerd over wat er daadwerkelijk is gebeurd en hoe er is gehandeld, we kunnen werken aan een vereniging die veilig is voor iedereen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden