PlusNieuws

D66 en Volt: ‘Forum mag niet wegkomen met standje van Kamervoorzitter’

D66 en Volt hebben een brief geschreven aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp waarin zij stellen dat Forum voor Democratie ‘niet kan wegkomen met louter een vermanend woord’. Woensdag zei FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen dat D66’er Sjoerd Sjoerdsma voor een tribunaal zal worden gesleept vanwege zijn steun aan het coronabeleid.

Peter Winterman
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (links) wil dat Forum voor Democratie wordt gestraft voor 'bedreigingen in het hart van onze democratie'. Beeld ANP
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (links) wil dat Forum voor Democratie wordt gestraft voor 'bedreigingen in het hart van onze democratie'.Beeld ANP

D66 en Volt willen dat Bergkamp strenger optreedt tegen Forum. ‘Wij trekken hier een streep,’ schrijven D66-Kamerlid Sjoerdsma en Nilüfer Gündoğan van Volt in een brief aan Bergkamp. ‘Wie bedreigingen uit in de plenaire zaal kan niet wegkomen met louter een vermanend woord van de voorzitter en terechte én te prijzen tegenreacties van andere Kamerleden. De urgente vraag die nu voorligt: hoe gaan we om met bedreigingen in het hart van onze democratie?’

Sjoerdsma en Gündoğan willen hierover zo snel mogelijk om tafel met Bergkamp en het bestuur van de Kamer.

Bergkamp (D66) bracht woensdag – uren na het incident met Van Houwelingen – een statement naar buiten waarin zij aangaf zijn uitspraken ‘ontoelaatbaar’ te vinden. Van Houwelingen zei tegen Sjoerdsma: “Uw tijd komt nog wel.

Bergkamp wil met de fractievoorzitters van alle partijen ‘in gesprek over hoe we met elkaar omgaan’. Dat gesprek vindt hoogstwaarschijnlijk pas ná het kerstreces plaats, over ongeveer twee maanden. D66 en Volt vinden dat te lang duren.

Tweede Wereldoorlog

Sjoerdsma gaf aan zich bedreigd te voelen en vroeg Van Houwelingen zijn woorden in te trekken. De FvD’er deed dat niet. Na een korte schorsing zei Van Houwelingen nog dat Sjoerdsma het ‘niet persoonlijk’ moest opvatten, omdat wat hem betreft hij ‘een van de velen is die in aanmerking komen’ voor berechting bij een coronatribunaal.

Aanleiding voor de opmerkingen van Van Houwelingen was een discussie tussen de twee Kamerleden over uitspraken van Forumleider Thierry Baudet. Die vergeleek de manier waarop ongevaccineerden worden behandeld met hoe de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgesloten. De voorstanders van het coronabeleid van het kabinet vergeleek hij met nazi’s en NSB'ers. Sjoerdsma vroeg Van Houwelingen afstand te nemen van de uitspraken van zijn voorman, wat de FvD’er niet deed.

‘Klein dingetje’

Donderdag liet Van Houwelingen weten dat hij niets begrijpt van de ‘verbijsterende woede’ over zijn uitlatingen. ‘Het is een klassiek voorbeeld van demonisering en framing,’ schrijft hij in een statement. ‘Echt een perfecte case study van hoe media en partijkartel samenspannen om het inhoudelijk debat te smoren en de meest kleine dingetjes op te blazen tot immense proporties puur en alleen om FvD steeds maar weer weg te zetten, zwart te maken en aan te vallen’.

PVV-leider Geert Wilders valt hem bij en zegt geen behoefte te hebben aan een ‘censuurgesprek’ met Kamervoorzitter Bergkamp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden