D66 en GroenLinks: ‘Beloof ook extra onderwijsgeld na 2021’

In een poging uit de politieke impasse over extra onderwijsgeld te komen, stellen regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks een opmerkelijke oplossing voor. De partijen willen dat de Kamer zich uitspreekt om de eenmalige investering van 460 miljoen euro bij de volgende kabinetsperiode structureel te maken.

Hanneke Keultjes
Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. Beeld ANP
Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting.Beeld ANP

Leraren eisen structurele investeringen in onderwijs, alleen is daar in de Tweede Kamer geen meerderheid voor te vinden. Maar volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen kan het geld ‘nu al structureel worden ingezet’ als alle partijen in de Tweede Kamer ‘het perspectief geven’ op langjarige investeringen in de volgende kabinetsperiode. Hij riep zijn collega’s op een motie van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld te steunen.

Paniekvoetbal

Dat kwam Van Meenen op kritiek te staan, van rechts tot links. Coalitiepartner VVD sprak van ‘paniekvoetbal’. Kamerlid Rudmer Heerema wijst er op dat de verdeling van geld in de formatie aan de orde en altijd het resultaat is van een onderhandeling. “U kunt toch geen geld beloven dat er niet is?”

Ook PvdA en SP begrepen de motie niet. “De tribune zit vol met mensen die niet twee jaar kunnen wachten,” zei PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, verwijzend naar de met stakende leraren gevulde publieke tribune. “Zegt u nu: hou nog maar even vol en de loonkloof komt later wel?” SP’er Peter Kwint vindt dat extra onderwijsgeld niet ‘in een wonderlijke motie’ gevat moet worden. “Dit had gewoon in de begroting geregeld moeten worden.”

Van Meenen erkende dat, maar zei dat dat niet gaat lukken. Hij stak ook de hand in eigen boezem. “Het is terecht dat jullie ons daarop aanspreken, als onderwijspartij. Wij gooien altijd onderwijs op tafel, willen altijd méér voor onderwijs. Veel meer dan nu gebeurt.” Maar hij benadrukt dat zijn partij met negentien zetels geen meerderheid in de coalitie heeft.

VVD en CDA lieten zich niet nu al verleiden de leraren voor de komende kabinetsperiode wel structureel geld toe te zeggen. “Ik ga geen valse beloften doen,” aldus CDA’er Michel Rog. Ook VVD-Kamerlid Heerema weigerde dat. “Anderen mogen dat doen, maar ik doe dat niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden