PlusNieuws

D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag

D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag.

Marcia Nieuwenhuis
D66-partijleider Sigrid Kaag  Beeld ANP
D66-partijleider Sigrid KaagBeeld ANP

Hiermee doelt de partij op een zaak uit 2015 en 2016 tussen voormalig partijprominent Frans van Drimmelen en een oud-medewerkster van D66, die destijds directeur was van het landelijk partijbureau. Een openbaar rapport van onderzoeksbureau Bing naar de kwestie leek hem vrij te pleiten van grensoverschrijdend gedrag, maar in een geheim gehouden bijlage staat dat Van Drimmelen zich wel degelijk schuldig had gemaakt aan ‘stalking, bedreiging en chantage’.

In de verklaring staat te lezen: ‘Door de rapportage en het persbericht van D66 daaropvolgend is publiekelijk de indruk gewekt dat uit het onderzoek door bureau Bing zou zijn gebleken dat geen sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat is onjuist. Uit de vertrouwelijke bijlage bij de rapportage is ons gebleken dat wel sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag.’

D66 zegt nu dat de partij opener had moeten zijn. ‘Met de kennis van nu vindt het huidige bestuur dat toch expliciet opgenomen had moeten worden dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag en had de openheid moeten prevaleren.’

Rectificatie

De partij zegt ‘na intensief en constructief overleg’ met het slachtoffer overeenstemming te hebben bereikt over ‘financiële compensatie’. Het gaat volgens de partij om ‘de door haar gedane juridische uitgaven en een redelijke en billijke tegemoetkoming in de immateriële schade die bij haar is ontstaan’. Om hoeveel geld het gaat wordt niet bekendgemaakt.

De oud-medewerkster zal volgens D66 ‘een belangrijk deel hiervan doneren aan een stichting die zich inzet voor vrouwenrechten’. Ook de huidige werkgever van de oud-D66-medewerkster krijgt deels compensatie voor kosten die daar zijn gemaakt.

‘Geënsceneerde bijeenkomst’

Het bestuur van D66 rectificeert dit vandaag, op de dag waarop ook de D66-ledenraadpleging plaatsvindt naar aanleiding van de affaire Van Drimmelen. Na de onlangs beroerd verlopen persconferentie eisten ruim zevenhonderd kritische leden extra uitleg. Zondag hebben urenlange sessies plaatsgevonden achter gesloten deuren. Na dit stoom afblazen volgde vanaf 15.30 uur een openbaar deel, waarbij de media welkom waren. De reacties van leden die door de partij aan het woord werden gelaten waren vooral positief. Een enkel partijlid, Tim Vos-Goedhart, plaatste tijdens het openbare gedeelte wel een kritische noot. “We kunnen alleen verder als we antwoorden krijgen en die hebben we niet gekregen.” Hij spreekt van een ‘geënsceneerde bijeenkomst’, ‘waarbij alleen positieve leden de microfoon kregen’.

D66-voorvrouw Sigrid Kaag stelde dat ‘grensoverschrijdend gedrag geen plaats kan hebben in de partij’. “We leggen de lat hoog en maken onszelf daarmee ook kwetsbaar,” aldus de politiek leider. Ze erkende in haar speech dat de laatste weken haar zwaar zijn gevallen. “Ik heb ervaren hoe moeilijk het kan zijn om zorgvuldig te handelen, de juiste toon te vinden en begrepen te worden. Het is niet altijd even eenvoudig om de juiste snaar te raken.” Toch blijft Kaag optimistisch: “We komen hier sterker uit dankzij de waarden die wij delen en waar wij voor durven te staan.”

Wel plaatste ze in haar speech kanttekeningen bij hoe mensen zich gedragen. “Wat mij vaak is opgevallen - zeker na mijn terugkeer naar Nederland – is dat wij onszelf onvoldoende de spiegel voorhouden. We kijken te vaak weg in onze maatschappij, in Nederland.”

Grote zoektocht

De bekritiseerde partijvoorzitter Victor Everhardt sprak met vertrouwen over de toekomst. “Dit durven wij, dit doen wij,” aldus Everhardt. Het bestuur kan rekenen op de steun van Kaag.

Ook oud-politica Mariëtte Hamer was te gast. De voormalige PvdA-fractievoorzitter en SER-voorzitter is sinds een maand onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zij zei dat het probleem van grensoverschrijdend gedrag groter is dan alleen D66 en dat we met zijn allen in ‘een grote zoektocht’ zijn beland. “Seksueel geweld is een groot maatschappelijk probleem dat overal voorkomt. Het is dus niet iets exclusiefs dat nu veel in politiek of media gebeurt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden