Cyberaanval treft olieterminals in Amsterdam: ‘Er lijkt sprake van een crimineel motief’

Olieterminals in Europese havensteden, waaronder Amsterdam en Terneuzen, zijn getroffen door een grote cyberaanval. Het gaat om zeventien opslagplaatsen in Nederland, België en Duitsland.

Het Parool
Opslagplaats van Oiltanking in Hamburg. Beeld Christian Charisius/dpa
Opslagplaats van Oiltanking in Hamburg.Beeld Christian Charisius/dpa

De bedrijven hebben problemen met het laden en lossen van olie waardoor schepen in de wacht staan. Dat meldt beurswebsite Marketscreener.

Eerder deze week werd bekend dat twee Duitse bedrijven (Oiltanking en Mabanaft) sinds zaterdag gehackt zijn en daardoor grote logistieke problemen ondervinden. De bedrijven zijn verantwoordelijk voor de opslag van olie, gas en andere chemicaliën. Volgens Marketscreener zijn nu ook zes opslagplaatsen van Sea Tank, Oiltanking en Evos in Nederland en België (Antwerpen en Gent) getroffen.

De cyberaanval zorgt voor grote problemen bij de digitale administratie van de terminals, waardoor het laden en lossen van olie grote vertraging oploopt. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de aanval.

Evos zegt dat de problemen zich alleen in Terneuzen voordoen en dat de andere terminals in Nederland gewoon in bedrijf zijn. “De it-diensten van onze terminal in Terneuzen zijn ontregeld, waardoor de uitvoering enige vertraging heeft,” zegt een woordvoerder van Evos. “Alle operaties gaan op een veilige manier door.”

Crimineel motief

Volgens het Nationaal Cyber Secruity Centrum (NCSC) lijkt er geen sprake te zijn van een ‘gecoördineerde aanval’. “De aanvallen zijn waarschijnlijk gepleegd vanuit een crimineel motief. Het NCSC houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zal indien nodig verdere actie ondernemen.”

Justitie in België doet onderzoek naar de cyberaanval op de olieterminals van Sea-Tank in de havens van Antwerpen en Gent.

De Duitse bedrijven willen zelf niks zeggen over de aard en ernst van het incident, alleen dat ‘met beperkte capaciteit’ wordt gewerkt. Mabanaft zegt problemen te hebben met ‘binnenlandse bevoorradingsactiviteiten’ in Duitsland. Het bedrijf importeert en levert stookolie, benzine, dieselbrandstof, vliegtuigbrandstof en andere olieproducten.

Oiltanking en Mabanaft is met hulp van it-specialisten een onderzoek gestart. Ze zeggen er alles aan te doen ‘om de operaties in al onze terminals zo snel mogelijk weer normaal te maken’.

Geen controle

Handelaar Riverlake stelt dat er sprake is van een aanval ‘bij best wel wat terminals’. Volgens Jelle Vreeman die senior broker is bij dat bedrijf hebben de terminals geen controle meer over hun systemen en kunnen ze geen schepen afhandelen die willen laden of lossen.

Volgens het hoofd van de Duitse tegenhanger van het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum is het incident bij de Duitse terminals ‘serieus, maar niet ernstig’. De Europese politiedienst Europol heeft Duitsland steun aangeboden bij het onderzoek.

Shell kondigde dinsdag al aan het vervoer van olie om te leiden naar andere terminals vanwege de problemen in Duitsland. Aral, die de meeste tankstations exploiteert in Duitsland, is al op zoek naar alternatieve bevoorrading.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden