Cursus voor hotelpersoneel om illegale prostitutie te leren herkennen

Medewerkers van hotels en vakantieparken, en later ook van cafés, clubs en restaurants, krijgen in een nieuw programma les in hoe ze uitbuiting van prostituees in hun bedrijven kunnen herkennen.

Hotelpersoneel krijgt een cursus om illegale prostitutie te herkennen.Beeld Shutterstock

Uiteindelijk kunnen ook taxichauffeurs via onder andere het Openbaar Ministerie een cursus krijgen, waarschijnlijk vanaf 2021.

Het lespakket voor medewerkers van hotels en vakantieparken, met name in de regio Amsterdam, is maandag gelanceerd als onderdeel van de campagne No place for sex trafficking.

Het Openbaar Ministerie schat dat in Nederland jaarlijks 3000 slachtoffers seksueel worden uitgebuit, onder wie 1300 minderjarigen. De pooiers of criminele organisaties achter die uitbuiting gebruiken de hotels en vakantieparken om sekswerkers clandestien hun klanten te laten ontvangen.

Ook doordat prostituees geen alarm durven slaan of zichzelf geen slachtoffer voelen, is illegale prostitutie niet eenvoudig te herkennen. Daardoor moeten medewerkers van hotels en vakantieparken het vaak hebben van indirecte signalen, die leken mogelijk niet opmerken, is het idee. Als vaker dan gebruikelijk schone handdoeken of lakens worden gevraagd, kan dat bijvoorbeeld een aanwijzing zijn voor prostitutie.

Werknemers weten vaak ook niet wat ze kunnen doen als een kamer of huisje als oneigenlijke afwerkplek wordt gebruikt.

Bierviltjes

Hotels waarvan minimaal 60 procent van de medewerkers de gratis training heeft doorlopen, krijgen een certificaat.

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie kan niet zeggen welke hotels en vakantieparken in de regio speciale aandacht krijgen. Aangezien het aantal hotels de laatste jaren fors is gegroeid, inventariseert justitie momenteel welke nieuwe hotels moeten worden benaderd. Bestaande hotels zijn de laatste jaren veelal al op de risico’s van misstanden geattendeerd.

De campagne is maandag begonnen op sociale media, in reclamezuilen, met flyers aan fietsen en voor taxichauffeurs en via bierviltjes in tweehonderd bars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden