CU over D66-voorstel voltooid leven: ‘Buitengewoon pijnlijk’

De ChristenUnie noemt het ‘buitengewoon pijnlijk’ dat D66-Kamerlid Pia Dijkstra vrijdag haar wetsvoorstel voor een waardig levenseinde heeft ingediend. Volgens de partij voelen ouderen zich in de coronatijd ‘extra kwetsbaar’ en leidt het voorstel tot ‘meer angst’.

Hanneke Keultjes
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Beeld ANP/Bart Maat
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.Beeld ANP/Bart Maat

Dat zegt partijleider Gert-Jan Segers in een reactie op het interview van Dijkstra. Dijkstra wil met de wet mogelijk maken dat mensen van ouder dan 75 die vinden dat hun leven af is een eind aan hun leven kunnen maken. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie zien niets in dat plan, maar bij de formatie in 2017 werd afgesproken dat het Kamerleden vrij staat een initiatiefwet in te dienen. Ook in de Tweede Kamer lijkt een meerderheid niet direct in zicht.

Segers wil ouderen juist ‘echte aandacht’ en goede zorg geven. “Helemaal als het leven hen zwaar valt.” Hij herhaalt dat zo’n wet ‘nooit een optie’ is zolang de ChristenUnie in het kabinet zit. “De ChristenUnie zal nooit de grens overgaan naar een samenleving waarin we gezonde mensen helpen een einde aan hun leven te maken.”

Doodswens

Eerder adviseerde een commissie onder leiding van D66-senator Paul Schnabel om mensen met een doodswens betere zorg aan te bieden. Een voltooid leven-wet zag hij niet zitten. Ook de commissie Van Wijngaarden, die onderzocht hoeveel senioren ‘lijden aan het leven’, was kritisch. Van de hoogstens 10.000 55-plussers die een langdurige doodswens kennen, kan dat verlangen ook weer verminderen of weggaan. Een vaststaand gegeven is het niet, bleek uit dat onderzoek.

“Tegen alle adviezen in kiest D66 er toch voor om met een wet te komen die letterlijk levensbedreigend is,” zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Zij ziet Dijkstra’s initiatiefwet als ‘een politieke wens die ons wordt opgedrongen’. “In plaats van een plan om tegemoet te komen aan de zorgen, het gepieker en de noden waar ouderen onder kunnen lijden, zegt D66: hier heeft u een pil. Dat vind ik heel, heel wrang.”

In 2019 zei Dijkstra al de initiatiefwet sowieso in te gaan dienen:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden