Crimineel Ridouan Taghi aangehouden in Dubai

De voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi (41) is gearresteerd in een woning in Dubai. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie. Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden, als opdrachtgever.

Het Parool
Ridouan Taghi Beeld Sjoukje Bierma
Ridouan TaghiBeeld Sjoukje Bierma

De arrestatie van Taghi verliep rustig, vertelde het OM op een persconferentie. Er bestonden al langer vermoedens dat Taghi zich in Dubai bevond, omdat zijn vrouw en zes kinderen daar wonen. Er gingen ook geruchten dat hij zich wellicht verschool in Iran. Een team van honderd rechercheurs en specialisten heeft dag en nacht gewerkt om hem te vinden.

Ridouan Taghi was de meest gezochte crimineel van Nederland – hij stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Dubai om uitlevering gevraagd. De procedure hierover zal naar verwachting enige tijd in beslag nemen: Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai. Landelijk hoofdofficier van het OM Fred Westerbeke denkt dat de uitlevering enkele weken in beslag zal nemen, ‘misschien sneller’.

Moorden

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het omvangrijke Marengo-proces en wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden, als opdrachtgever. Voor de gouden tip die zou zorgen voor zijn aanhouding werd vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Taghi stond namelijk te boek als een ongrijpbare, bloeddorstige vijand van Nederland. In Het Parool verscheen eerder een tijdlijn waarin zijn leven werd uitgeschreven.

Taghi wordt verdacht van het opdracht geven tot een enorme lijst moorden: op Mohammed Alarasi (mbo-scholier), Samir Erraghib, Ranko Scekic, Martin Kok, Hakim Changachi, Reduan B. (de broer van kroongetuige Nabil B.) en advocaat Derk Wiersum, die Nabil B. bijstond.

Reactie korpschef Erik Akerboom

Korpschef Erik Akerboom is dankbaar voor de inzet van de Nederlandse politie en de intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai. “Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai.” Akerboom heeft zijn dank overgebracht aan zijn ambtgenoot in Dubai. “De arrestatie is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen.”

Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid, zegt dat de aanhouding een goed voorbeeld is van internationale samenwerking. “In de wereld van vandaag is het opbouwen van een strategische samenwerking belangrijker dan ooit en juist door internationaal nauw met elkaar samen te werken is het mogelijk om effectief en slagvaardig op te treden. De aanhouding van Ridouan T. is hier een goed voorbeeld van.”

Moord op Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie, de recherche: alle partijen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de moord op strafadvocaat Derk Wiersum houden tegenover de buitenwereld wat slagen om de arm bij het aanwijzen van Taghi als de waarschijnlijke opdrachtgever.

Binnenskamers niet. De moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. past zó precies in het ijzingwekkende geweld dat Taghi en zijn groep wordt toegedicht – dat Taghi’s advocaat overigens met kracht ontkent – dat andere scenario’s vergezocht lijken. Dat schetst meteen ook hét probleem. Het tot voor kort onvoorstelbare geweld dat Taghi volgens justitie heeft laten plegen, is zodanig ongekend dat onze samenleving zich daartegen niet kan weren.

Lees hier het volledige profiel over Nederlands meest gezochte crimineel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden