CPB: meer werklozen door corona, economie hard geraakt

Een onvermijdelijke recessie, meer werk-lozen en – als het lang duurt – faillissementen en een bankencrisis. Het CPB schetst een zwart beeld van de gevolgen van de coronacrisis.

Herman Stil
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er is geen ontkomen meer aan. Stel dat de coronacrisis op 1 juni is afgelopen, dan nog krimpt de Nederlandse economie dit jaar (1,2 procent) en stijgt de werkloosheid (van de huidige 3 naar 4 procent).

Laten we dat scenario, een van de vier die het Centraal Planbureau (CPB) vandaag schetst, vooral optimistisch noemen. Optimistisch, maar dan wel erg relatief genomen: dit kwartaal zal de economie hoe dan ook een on­gehoorde 10 procent inzakken.

In elk van de drie volgende voorspellingen wordt de economische crisis dieper dan de bankencrisis van 2008. Na het optimistische scenario volgt meteen al een draaiboek dat vergelijkbaar is met de crisis van 2009: 5 procent krimp. Komt er een lockdown die zes maanden duurt, dan gaan we daar in het derde scenario fors overheen.

Geen rots in de branding

Het is in de inktzwarte prognoses zoeken naar lichtpuntjes. Enig houvast biedt de CPB-­aanname dat er alleen in het somberste draaiboek ook in 2021 krimp – 2,7 procent – optreedt. En: het CPB concludeert dat de dure steunmaat­regelen van het kabinet voor economie en bedrijfsleven de staatsfinanciën vooralsnog niet in de problemen brengen.

Een keuze tussen de scenario’s durven de reken­meesters niet aan. Het is opvallend hoe onzeker het CPB, normaal toch een rots in de branding, is. Begrijpelijk, want er is geen vergelijkingsmateriaal voor een situatie waarbij de maatschappij goeddeels op slot zit en de toon wordt gezet door medische statistieken in plaats van economische cijfers.

Maar de economen twijfelen ook over hun eigen grootheden: over de wereldhandel, en over de impact van thuiswerken op de productiviteit. Wat gaat er gebeuren op de arbeidsmarkt? Hoe hard wordt de financiële sector geraakt? Blijft de woningmarkt buiten schot?

Wat gaat er gebeuren als de beperkende maatregelen worden opgeheven, maar de economie moeilijk van de klap herstelt en de recessie lang aanhoudt?

‘V-dip’ is de hoop

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei gisteren tegen de Tweede Kamer dat hij hoopt op een economische ‘V-dip’: een snelle daling gevolgd door een net zo snel herstel. Maar dat is een wensgedachte.

De Kamer praat vandaag nog over de draai­boeken van het CPB. Gisteren stemden alle partijen in met het steunpakket van het kabinet. Met een kostenpost van nu al 15 miljard euro en de zwartgallige inschatting van Hoekstra dat de schatkist twee, misschien drie keer dat bedrag aankan en de staat nog 45 tot 65 miljard mag lenen, kunnen alle steunpakketten wel­eens onvoldoende zijn, als je kijkt naar de zwartere CPB-scenario’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden