CPB: eindtoets moet zwaarder wegen bij schooladvies

De eindtoets voor leerlingen in groep 8 moet een belangrijkere rol gaan spelen bij het advies voor de middelbare school. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in een rapport. Het zou volgens het adviesorgaan bijdragen aan de 'kansengelijkheid' van kinderen.

ANP/Het Parool
De leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon in Amstelveen buigen zich over de CITO-toets. Beeld ANP
De leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon in Amstelveen buigen zich over de CITO-toets.Beeld ANP

Volgens het CPB hinkt het beleid rondom de eindtoets nu op twee gedachten. "Enerzijds is de toets verplicht geworden, maar tegelijkertijd speelt de toets een veel minder grote rol, omdat deze pas wordt afgenomen nadat het schooladvies al is bepaald." Dit moet veranderen, vindt het CPB. "Door de eindtoets weer vóór het schooladvies af te nemen, kan deze direct worden benut."

Door zoveel mogelijk informatie te gebruiken bij het schooladvies kunnen 'lagere verwachtingen die leraren (onbewust) kunnen hebben van bepaalde groepen leerlingen, worden gecorrigeerd,' schrijft het CPB. Volgens de instantie krijgen kinderen van ouders met lage inkomens nu vaker een lager schooladvies dan het toetsadvies uitwijst.

Verder is het volgens het adviesorgaan noodzakelijk dat de toetsadviezen goed vergelijkbaar zijn. Scholen kunnen nu namelijk kiezen uit verschillende eindtoetsen. De toetsadviezen die leerlingen op basis van de eindtoets krijgen, blijken volgens het CPB echter deels af te hangen van welke toets ze gemaakt hebben.

Veel gesteggel
Over de eindtoets is de laatste jaren veel te doen. Het kabinet-Rutte II besloot in 2015 juist om meer belang te hechten aan het advies van de leraren en de Cito-toets minder zwaar te laten meewegen. Het argument was destijds dat leraren niet een momentopname kijken, maar 'de hele film van het kind kennen'.

Zo moest worden voorkomen dat 'talentvolle kinderen een te laag advies krijgen'. Een centrale eindtoets werd wel verplicht gesteld, maar moest dienen als een 'objectieve second opinion' voor het advies van het docent.

Regeringspartijen D66, VVD en CDA maakten eerder dit jaar bekend de volgorde - eerst een schooladvies, vervolgens pas de eindtoets - juist weer te willen omdraaien. Ook de ChristenUnie zou welwillend naar het plan van de coalitiepartners kijken.

Mondige ouders
Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen maken in de praktijk alleen mondige, hoogopgeleide ouders gebruik van de mogelijkheid om een leraar het eerste schooladvies te heroverwegen na een afwijkende uitslag bij de eindtoets. "De toets moet betrokken worden bij het schooladvies, zodat de leraar alle beschikbare informatie heeft en er geen heroverweging meer nodig is," zei Van Meenen destijds over de plannen van de regeringspartijen.

Ook de koepel van basisschool- en middelbare schoolbesturen PO-Raad en VO-raad hebben zich recent uitgesproken voor een advies op basis van de eindtoets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden