CPB: Economie krimpt met 6 procent, daarna 3 procent groei

De coronacrisis bezorgt de Nederlandse economie een dusdanige optater, dat het volgend jaar bij lange na niet lukt om de schade in te lopen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent in de nieuwste raming op een krimp van 6 procent in 2020, gevolgd door groei van 3 procent in 2021.

Laurens Kok
null Beeld ANP
Beeld ANP

De werkloosheid verdubbelt in twee jaar tijd naar 7 procent van de beroepsbevolking. De overheidsfinanciën krijgen een forse tik, maar blijven uit de gevarenzone, aldus de rekenmeesters. De staatsschuld komt net iets boven het Europese plafond van 60 procent van het bruto binnenlands product uit.

Volgens het CPB hebben de steunmaatregelen van het kabinet de eerste klap van de coronacrisis opgevangen. De kosten die daarmee gemoeid zijn bedragen 31 miljard euro. De schade voor de schatkist is echter groter doordat er minder belastinginkomsten binnenkomen, terwijl de uitgaven aan uitkeringen stijgingen. Het begrotingssaldo verslechtert daardoor met 69 miljard euro, waardoor er dit jaar een tekort zal zijn van 8 procent van het bbp.

Tweede golf

Het CPB gaat er bij die inschatting wel van uit dat er na oktober geen nieuwe steunpakketten nodig zijn. Het verhaal wordt een stuk beroerder als Nederland te maken krijgt met een tweede golf coronabesmettingen en opnieuw tot verdergaande contactbeperkingen besluit. Bedrijven zijn inmiddels een flink deel van hun buffers kwijtgeraakt. Door productiebeperking en een afnemende vraag naar producten en diensten zal de economische schade verder toenemen.

Het CPB voorziet in zo'n tweede-golfscenario geen groei in 2021. Ook loopt de werkloosheid dan nog veel verder op (naar 10 procent) en ook de staatsschuld stijgt harder, tot ruim 75 procent van het bruto binnenlands product.

Onzekerheid

Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp stelt de huidige onzekerheid de overheid voor grote dilemma’s. “Tijdens de herstelfase is beheerst afbouwen van het steunbeleid wenselijk, maar de mate waarin de overheid kan terugtreden is afhankelijk van het hersteltempo van de economie. Het herstel kan bespoedigd worden door internationale coördinatie in de aanpak van de crisis en door het waar mogelijk naar voren halen van investeringen, zoals in woningbouw en de energietransitie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden