CPB: economie flink hersteld dankzij sterk derde kwartaal

De economie krimpt dit jaar iets minder hard dan verwacht en zal uitkomen op 4,2 procent. Dat komt door het onverwachts sterke herstel in het derde kwartaal. Maar, waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB), door de tweede coronagolf zal de economie volgend jaar minder hard groeien.

Het Centraal Planbureau stelt dat de economie dit jaar minder zal krimpen dan eerder werd verwacht.  Beeld ANP
Het Centraal Planbureau stelt dat de economie dit jaar minder zal krimpen dan eerder werd verwacht.Beeld ANP

De nieuwe raming van het CPB is iets positiever dan tijdens de vorige berekening rond Prinsjesdag, toen nog uit werd gegaan van 5,1 procent krimp. Maar tegenover de mindere krimp dit jaar staat ook een trager herstel volgend jaar. Het CPB denkt nu dat de economie in 2021 met 2,8 procent groeit, tegen een eerder geraamde 3,2 procent. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot boven de 6 procent. Vooral jongeren, werknemers met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers worden geraakt.

Afbouwen coronasteun

“De tweede coronagolf leidt niet tot een wezenlijk ander economisch beeld voor 2021”, licht CPB-directeur Pieter Harskamp toe. Hij erkent dat bepaalde sectoren, zoals de horeca, de cultuursector en het toerisme opnieuw zwaar getroffen zijn door nieuwe maatregelen, maar stelt ook dat het steunbeleid van de overheid daarop inspeelt. Gelet op de algemene economische ontwikkelingen is het volgens Harskamp gerechtvaardigd om de coronasteun af te bouwen, zoals de bedoeling was. Wel kunnen er andere redenen zijn om getroffen sectoren ‘tijdelijk en gericht’ tegemoet te komen, zegt hij.

De ontwikkeling van de pandemie is zeer bepalend voor de vooruitzichten op herstel, schrijft het CPB. Daarom is ook gekeken naar een ‘start-stop-scenario’, waarin nieuwe coronagolven volgen en vaccins onvoldoende beschikbaar of werkzaam zijn. In zo’n scenario krimpt de economie in 2021 met een kleine één procent en loopt de werkloosheid op tot meer dan acht procent eind 2021.

De toename van de koopkracht zal hoe dan ook minder zijn. De cao-lonen stijgen minder hard: van 2,5 procent in 2020 naar 1,4 procent in 2021. Door lastenverlichting is toch nog sprake van een koopkrachtstijging, van 1,0 procent, al is die lager dan de 2,2 procent in 2020. In deze koopkrachtcijfers is niet meegenomen dat ontslagen en weggevallen omzet van zelfstandigen voor een groot aantal mensen een sterk inkomensverlies veroorzaken en dat de overheid een deel van de loonkosten heeft overgenomen.

Geen lockdown

Het CPB stelt dat als Nederland niet in lockdown was gegaan dit jaar, dat óók effect zou hebben gehad op de economie. ‘Ook dan was consumptiedaling opgetreden, omdat mensen gedreven uit besmettingsangst vrijwillig afstand houden. We weten niet precies hoeveel, maar de totale consumptiedaling gedurende de looptijd van de epidemie zou uiteindelijk zelfs groter kunnen zijn, omdat de infectiegraad zonder lockdown veel langer hoog blijft’, schrijven de wetenschappers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden