Coronavirus stabiliseert na disco-piek juli: ‘Vierde golf kon gericht gekeerd worden’

Het coronavirus lijkt te stabiliseren na de ‘disco-piek’ van juli. Het aantal nieuwe besmettingen en de ziekenhuisbezetting dalen niet meer zo snel als voorgaande weken. ‘Het lijkt af te vlakken, in de ziekenhuizen blijft het ook wat hangen.’

Niels Klaassen

Dat meldde Jaap van Dissel vanochtend in zijn presentatie voor Tweede Kamerleden. Het kabinet wil op 20 september de 1,5 meterregel loslaten. Het is de vraag of dat wel verstandig is met tientallen nieuwe ziekenhuisopnames en duizenden infecties per dag. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over het coronabeleid. Het hoger onderwijs kan al eind deze maand volledig open, discotheken en nachtclubs blijven voorlopig nog gesloten.

Omdat het coronavirus zal blijven rondgaan, rekenen de experts van het OMT erop dat alle niet-gevaccineerden en niet eerder besmette personen - naar schatting in totaal zo’n 1,8 miljoen mensen - ‘vroeg of laat’ in aanraking komen met covid19.

Dat kan leiden tot tussen de 16.000 en 22.000 nieuwe ziekenhuisopnames (waarvan tussen de 2.200 en 3.400 op de IC). Maar precieze prognoses ontbreken. “Komt dat binnen één maand of binnen twee jaar? Die modellering is erg complex,” zegt Van Dissel. Er wordt nog gewerkt aan de berekeningen.

Van Dissel lijkt wel tevreden over de aanpak van de vierde golf: “De piek trad op in een groep die toen grotendeels niet gevaccineerd was. De maatregelen in het nachtleven pakten de bron van de verspreiding aan, verder zijn er geen grote maatregelen in de rest van de samenleving genomen. De hogere leeftijdsgroepen stegen niet zo hard mee, dus dat suggereert het effect van vaccinatie,” zei Van Dissel. Inmiddels is 75 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Bescherming vaccins

Volgens Van Dissel beschermen de vaccins van Pfizer en AstraZeneca tegen ziekenhuisopname door de Deltavariant ‘tussen de negentig en vijfennegentig procent’. “Het is niet nodig om bij iedereen alle klachten te voorkomen, wel wil je ernstige ziekte en opnames voorkomen.”

Uit steekproeven onder ziekenhuizen blijkt dat driekwart van de opgenomen coronapatiënten niet (of onvolledig) gevaccineerd is. “Ongeveer vijftien procent is volledig gevaccineerd, waarvan vijf procent problemen heeft met het afweersysteem. Dus een belangrijk deel van de zorgbelasting komt van groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Allemaal tekenen dat vaccins werken.”

Het aantal besmettingen schommelt al een tijdje tussen de twee- en drieduizend per dag. In de ziekenhuizen liggen nu 686 coronapatiënten, van wie 198 op de intensive care.

Eén procent belandt in het ziekenhuis

De enorme infectiepiek in juli leidde tot een minder heftige toename in de ziekenhuizen dan bij de vorige besmettingsgolven. Eerder belandde circa drie procent van de positief geteste personen in het ziekenhuis, nu was dat nog één procent, waarschijnlijk vooral omdat de helft van alle besmettingen plaatsvond in de leeftijdsgroepen tot 30 jaar.

Ook bleek de overgrote meerderheid van de geïnfecteerden (88 procent) nog niet immuun tegen het virus, ofwel omdat ze niet (volledig) gevaccineerd waren, ofwel omdat ze de infectie nog niet eerder hadden doorgemaakt.

Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding bij het RIVM. Beeld ANP
Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding bij het RIVM.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden