Update

Coronaspoedwet op 1 juli niet haalbaar, Raad van State kritisch

De coronaspoedwet waar het kabinet aan werkt, zal niet op 1 juli in werking treden. De voorbereiding vergt meer tijd. De Raad van State heeft flinke kritiek op het voorstel dat er nu ligt.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zowel de Eerste als Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen. Een zorgvuldige behandeling vergt tijd en aandacht, schrijft zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Tweede Kamer. De datum van 1 juli, waarnaar werd gestreefd, is volgens hem niet haalbaar.

De nieuwe wet moet de huidige noodverordeningen die zijn genomen in verband met de corona-uitbraak een wettelijke grondslag geven. Zolang de spoedwet er nog niet is, blijven de noodverordeningen van kracht die de minister opdraagt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Het gaat onder meer om de 1,5 meter afstand en het verbod op grote samenkomsten.

Kritiek

De Raad van State heeft flinke kritiek op de corona-spoedwet die het kabinet voorbereidt, zo bevestigden ingewijden na berichtgeving hierover van de NOS. De belangrijkste adviseur van het kabinet plaatst in het advies, dat nog niet openbaar is, kanttekeningen bij de mogelijkheden van de Tweede Kamer om de coronamaatregelen te controleren. Ook zou het kabinet de tijdelijke wet te makkelijk kunnen verlengen.

Partijen in de Tweede Kamer hadden al aangegeven behandeling van de wet niet onder tijdsdruk te willen afraffelen. Het voorstel zal zo spoedig mogelijk aan het parlement worden aangeboden, aldus De Jonge. Beide Kamers bepalen zelf hun agenda. Het zomerreces begint over twee weken.

Er was eerder al inhoudelijke kritiek, niet alleen van de oppositie maar ook van regeringspartijen D66 en ChristenUnie. Die vinden dat in het voorstel op een paar punten verbetering nodig is. De VVD vond het nog te vroeg voor kritiek, omdat het definitieve voorstel nog niet bekend is. Wel vinden de liberalen dat in deze wet de rol van het parlement duidelijk moet zijn neergelegd. Ook staatsrechtdeskundigen en de Nationale ombudsman zijn kritisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden