PlusNieuws

Coronaplan van het kabinet wankelt

Het plan van het kabinet om ongevaccineerden te weigeren bij festivals en in de horeca hangt aan een zijden draadje. In de Tweede Kamer lijkt vooralsnog te weinig steun. De ChristenUnie komt met een eigen plan.

Tobias den Hartog en Hans van Soest
Minister Hugo de Jonge wil voorkomen dat horeca en cultuur voor iedereen moeten worden 'dichtgegooid.' Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge wil voorkomen dat horeca en cultuur voor iedereen moeten worden 'dichtgegooid.'Beeld ANP

Het kabinetsvoornemen om mensen die niet zijn ingeënt te kunnen weren uit restaurants, cafés en van festivals stuit op weerstand in de Tweede Kamer. Maar ook het voornemen om het coronatoegangsbewijs op de werkvloer in te voeren, wankelt.

Het kabinet wil strengere coronaregels voor ongevaccineerden om te voorkomen dat elke keer als het aantal besmettingen oploopt, er weer een lockdown moet worden afgekondigd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukte gisteren nog een keer dat het weren van ongevaccineerden uit bijvoorbeeld de horeca weliswaar ‘ingrijpend’ is, maar anders zijn er deze winter vaker ‘lockdownachtige maatregelen’ nodig.

Pikant

Het kabinet komt met een wetsvoorstel waarbij café-eigenaren en organisatoren van festivals ongevaccineerden mogen weigeren. Ondernemers krijgen de keuze die zogeheten 2G-aanpak te hanteren. Als zij dat doen, mogen alleen nog gevaccineerden en mensen die van corona zijn genezen naar binnen. De ongevaccineerden zouden dan niet meer na een test naar binnen kunnen, zoals nu.

Voor het plan lijkt de steun van de demissionaire kabinetspartners VVD, CDA en D66 verzekerd, maar de ChristenUnie wil liever dat iedereen (ook gevaccineerden) altijd getest wordt. Dat eigen plan van de CU is politiek pikant, omdat de partij nu ook met VVD, CDA en D66 in onderhandeling is over het vormen van een nieuw kabinet.

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn uiterst kritisch op het kabinetsplan. De meeste andere partijen zijn mordicus tegen. Het komt vandaag nog niet op een stemming aan. Vrijdag vergadert het OMT nog over wat precies de effecten zijn van 2G- en 3G-beleid. Daarna zal nog een debat plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Mogelijk worden er nog meer gaten geschoten in de kabinetsplannen. Zo wil het kabinet bedrijven ook de mogelijkheid geven om naar een coronatoegangsbewijs te vragen op de werkvloer. Ook daartegen is veel weerstand in de Tweede Kamer. Een QR-code verplichten voor een uitje naar het theater is niet te vergelijken met het moeilijker maken voor een ongevaccineerde om naar zijn werk te gaan, stellen tegenstanders.

Op ramkoers

Het kabinet lijkt zo op ramkoers te komen met de Tweede Kamer, maar volgens minister De Jonge is er ‘geen keuze’. Het alternatief zou zijn om cafés en festivals ‘dicht te gooien’. De Jonge kent het verwijt dat 2G zou discrimineren, maar in zijn kring wordt er op gewezen dat in de grondwet ook de plicht van de overheid staat om voor de volksgezondheid te zorgen.

Ondertussen blijft het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland oplopen. Wéér registreerde het RIVM een groot aantal infecties: 19.274 tussen zondag- en maandagochtend. Het bracht het aantal van de laatste week op 101.690. Voor het eerst kwam het weektotaal daarmee boven de 100.000 uit.

Gemiddeld gaat het nu om ruim 14.000 positieve tests per dag, de laatste zeven dagen. Dat gemiddelde stijgt al zo’n anderhalve maand. Het aantal mensen in het ziekenhuis is nu 1985, van wie 380 mensen op een intensivecareafdeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden