Nieuws

Coronagolf duurt langer dan verwacht: tweede booster voor zestigplussers

Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf zaterdag een vierde coronavaccinatie krijgen. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Hij volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad.

Sebastiaan Quekel
null Beeld ANP
Beeld ANP

Mensen die ouder dan 69 óf kwetsbaar zijn kwamen daar al sinds eind februari voor in aanmerking.

Alle Nederlanders van 12 jaar en ouder die de basisvaccinatie hebben gehaald, mogen als ze dat willen een boosterprik halen. Dat kan vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie óf na een coronabesmetting. Een tweede oppepprik wordt momenteel alleen aangeboden aan specifieke kwetsbare groepen: mensen van 70 jaar en ouder, bewoners verpleeghuizen, volwassenen met een immuunstoornis en mensen met het syndroom van Down.

Bescherming neemt af na booster

Volgens de Gezondheidsraad lopen nu ook zestigplussers een hoger risico op ernstige ziekte en sterfte door Covid-19, omdat de bescherming die vaccins bieden na verloop van tijd afneemt. ‘Bij hen zal de bescherming door de booster zijn afgenomen op het moment dat het aantal besmettingen waarschijnlijk nog hoog is’, schrijft de Gezondheidsraad in het advies. Dat kan in deze groep leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames.

Er is op dit moment volgens de Gezondheidsraad geen aanleiding om Nederlanders onder de zestig jaar te revaccineren. Ook is het volgens de raad niet noodzakelijk om de komende tijd de immuniteit van de gehele bevolking continu op peil te houden door middel van periodieke revaccinaties. In plaats daarvan adviseert de raad een werkwijze waarbij specifieke doelgroepen snel geprikt kunnen worden als de situatie daar aanleiding toe geeft, ‘bijvoorbeeld bij een forse toename van het aantal besmettingen of bij de opkomst van een virusvariant die ziekmakender is dan de huidige omikronvariant’.

Over het algemeen volgt het kabinet, dat het laatste woord heeft, de adviezen van de onafhankelijke deskundigen. “De herhaalprik voor 60-69 wordt geadviseerd vanwege het hoge aantal besmettingen. Mensen in die leeftijd hebben meer kans om ziek te worden als ze geïnfecteerd raken,” zegt zorgminister Ernst Kuipers over het advies van de Gezondheidsraad. “Mensen kunnen morgen online al afspraak maken, is echt belangrijk, hoop dat veel mensen het doen.”

Boosterprikken

In de afgelopen week hebben iets meer dan 250.000 mensen een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het totale aantal herhaalboosters steeg van ruim 178.000 naar bijna 430.000. Ruim twee weken geleden werden de eerste herhaalboosters gegeven.

Ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder, ongeveer 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis, 15.000 volwassenen met het syndroom van Down en een onbekend aantal bewoners van verpleeghuizen komen ervoor in aanmerking.

Coronagolf in Europa

Nu zo goed als alle coronamaatregelen van tafel zijn, grijpt het coronavirus in Europa weer om zich heen. Duitsland registreerde gisteren meer dan 300.000 nieuwe coronavirusinfecties, een dagrecord. Ook in Denemarken en Israël is er recent een piek geweest in het aantal ziekenhuisopnames. In het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk loopt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds op en is de piek nog niet bereikt.

De huidige coronagolf houdt volgens de Gezondheidsraad langer aan dan aanvankelijk werd gedacht. In Nederland is de grootste toename van het aantal ziekenhuisopnames in de groepen met hogere leeftijd, de piek daarvan is mogelijk nog niet bereikt. Er is volgens de raad ‘een hoge mate van onzekerheid’ over het beloop van het aantal infecties voor de komende weken.

Oproep Duitse minister

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach roept op tot solidariteit tegen ‘deze zware golf van de pandemie’ en noemde de huidige infectie- en sterftecijfers ‘onaanvaardbaar’. In ons land leidt het hoge aantal besmettingen nog niet tot een enorme stijging in het aantal ziekenhuisopnames, maar wel tot een hoog ziekteverzuim. “We ontvangen signalen dat het ziekteverzuim bij sommige zorgorganisaties zelfs oploopt tot 20 procent,” aldus brancheorganisatie ActiZ. Dat maakt het nog steeds ‘lastig om de roosters rond te krijgen’.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen redelijk stabiel

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag met 24 gestegen naar 1997, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een dag eerder daalde het aantal patiënten juist met 54.

Op de verpleegafdelingen worden 1854 mensen met corona verzorgd, 28 meer dan donderdag. Op de intensive cares liggen er 143, 4 minder. Afgelopen etmaal werden 222 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in vier dagen. Op de ic’s werden 18 patiënten met corona binnengebracht, 5 meer dan donderdag maar twee minder dan woensdag.

Een deel van de patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is aanvankelijk om een andere reden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dan toevallig dat ze ook positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden