Coronacrisis leidt tot piek in conflicten om de kinderen

De coronacrisis leidt tot een groot aantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Ook het betalen van alimentatie voor kinderen staat onder druk.

Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017. Beeld shutterstock
Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017.Beeld shutterstock

Dat constateren het Kenniscentrum Kind en Scheiding en de Nederlandse Vereniging van Familierechtadvocaten (vFAS). Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017.

Uit een enquête onder driehonderd echtscheidingsadvocaten blijkt bovendien dat zij de voorbije maanden te maken kregen met cliënten die door inkomensverlies alimentatieproblemen hadden. “Vooral bij ondernemers en zzp’ers die inkomsten zagen wegvallen,” zegt voorzitter Alexander Leuftink van vFAS.

Meer dan de helft van de advocaten geeft aan dat voormalige echtelieden de coronamaatregelen hebben aangegrepen om kinderen bij de andere ouder weg te houden.

“Vaak draait het om de angst bij een van de ouders: is de ander wel te vertrouwen als het gaat om het naleven van de regels?” zegt Leuftink. Ouders weigeren hun kinderen mee te geven, of komen ze juist niet meer halen.

Ook Kind en Scheiding ziet de problemen. “Vaak gaat het om gescheiden ouders bij wie het toch al niet zo lekker liep. Je kunt van corona ook gebruik- of misbruik maken,” zegt Wendy van Vliet.

Scheidingsadvocaten voorspellen een hausse aan echtscheidingszaken. De bezoekcijfers van verder-online.nl, een website waarop mensen zich kunnen oriënteren op een echtscheiding, waren de laatste vier maanden 40 procent hoger dan vorig jaar. Een deel van de ruim driehonderd ondervraagde advocaten denkt dat er minimaal 50 procent meer echtscheidingen komen.

Het aantal echtscheidingen is echter nog niet gestegen, mogelijk als ­gevolg van financiële onzekerheid. Echtscheidingsadvocaat Eva Schijven uit Arnhem denkt dat mensen zich nog wat langer bezinnen. “Mensen komen elkaar meer tegen en zoeken dan misschien soms toch nog naar een oplossing.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden