Nieuws

Corona trof migranten en mensen met lage inkomens het hardst

Mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse migratieachtergrond lopen aanzienlijk meer risico om te overlijden aan corona dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat geldt ook voor mensen met een laag inkomen.

Annemieke van Dongen
Een coronapatiënt wordt verpleegd op de ic-afdeling. Beeld ANP
Een coronapatiënt wordt verpleegd op de ic-afdeling.Beeld ANP

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de sterfte tijdens het eerste jaar van de coronapandemie blijkt dat mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse migratieachtergrond 1,6 tot 1,8 keer meer kans hadden aan de ziekte te overlijden dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Voor mensen in de laagste inkomensgroep was die kans zelfs 2,5 keer zo groot als voor mensen in de hoogste inkomensgroep.

Zowel mensen met een laag inkomen als ouderen met een migratieachtergrond leven vaak ongezonder, waardoor zij sowieso sneller overlijden. Bij corona zijn overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten extra risicofactoren voor een fatale afloop, verklaart woordvoerder Ruben van Gaalen van het CBS. “Daarnaast lijken krappere behuizing en arbeidsomstandigheden een rol te spelen. Mensen met een laag inkomen werken vaker in sectoren waar het niet mogelijk is om thuis te werken of de corona-adviezen goed na te leven, zoals in fabrieken. Door taalproblemen waren de gedragsregels om besmettingen te voorkomen voor hen wellicht minder duidelijk. Ook leven ze wat vaker in een huishouden met meerdere generaties, wat de kans vergroot dat ouders of grootouders met een kwetsbare gezondheid worden besmet.”

Grote steden

In het begin van de tweede coronagolf overleden in de grote steden aanzienlijk meer mensen aan corona dan in de rest van het land; 23 procent van de overledenen in de vier grote steden had als doodsoorzaak Covid-19, tegenover 15 procent elders.

De eerste golf trof vooral Noord-Brabant en Limburg, aldus Van Gaalen. “Gezonde mensen brachten corona toen mee van reizen en wintersport. Het sloop verpleeghuizen in en trof wat kwetsbare mensen, maar minder dan in de tweede golf, toen in de grote steden veel meer besmettingen kwamen. Daar wonen meer mensen met lage inkomens en een migratie-achtergrond. Ondanks de ervaring die we toen inmiddels hadden, bleek het heel lastig om kwetsbare mensen tegen corona te beschermen.”

Tijdens de tweede coronagolf liepen bewoners van verpleeghuizen nog bijna even veel risico om te overlijden aan corona als tijdens de eerste golf, toen er een groot tekort was aan mondkapjes, blijkt ook uit de cijfers. De extra beschermingsmaatregelen die in de loop van 2020 zijn genomen, lijken dus weinig effect te hebben gehad, concludeert het CBS. Mogelijk speelt mee dat er door het omstreden bezoekverbod een tijdje weinig instroom was van nieuwe bewoners, zegt Van Gaalen. “Mensen die al langere tijd in een verpleeghuis wonen, hebben vaak een zeer kwetsbare gezondheid en lopen dus meer risico om te overlijden aan corona.”

Amsterdammers met migratieachtergrond

De bevindingen van het CBS zijn in lijn met onderzoek dat in mei vorig jaar verscheen naar corona en etniciteit en dat werd verricht door de Amsterdamse GGD, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos. Uit die studie bleek dat het sterftecijfer van Amsterdammers met een migratieachtergrond als gevolg van covid bijna 1,5 keer hoger lag dan bij andere groepen. De studie bevatte ook cijfers over een geringere vaccinatiebereidheid en een grotere kwetsbaarheid voor het virus bij migrantengroepen. Bij een deel van de migrantengroepen komen ernstig overgewicht, suikerziekte en hart- en vaataandoeningen vaker voor dan bij anderen. Dat vergroot de kans op ernstige covid en overlijden.

Ook worden die bevolkingsgroepen relatief vaker met covid opgenomen in het ziekenhuis en was het percentage met een doorgemaakte infectie twee tot vier maal hoger. Dat heeft onder meer te maken met kleinere huisvesting en gebrek aan informatie over coronamaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden