Plus

Corona raast weer door verpleeghuizen

In verpleeghuizen in Nederland is het aantal coronabesmettingen en doden verdubbeld. In totaal zijn er deze week 13.154 patiënten geregistreerd met covid-19 in verpleeghuizen. Twee keer zoveel als een week eerder. Ook is er een toename van het aantal patiënten dat is overleden.

Berendien Tetelepta en Joris Gerritsen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Deze week zijn 34 patiënten geregistreerd als overleden aan covid-19. Vorige week waren dat er nog 18. Dat blijkt uit cijfers van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.

In Berg en Dal was onlangs een corona-uitbraak in woonlocatie De Vlindertuin. Twee bewoners overleden. Ook in verpleeghuis de Molenberg in Groenlo raakte eind september een flink aantal bewoners besmet. Het Millingse Gasthuis St. Jan de Deo kampt nu met een corona-uitbraak, en kiest ervoor tijdelijk de deuren voor bezoek te sluiten.

Manifest

Een groep van ongeveer zeventig bestuurders in de ouderenzorg en thuiszorg, hoogleraren en andere experts hebben dit weekend een manifest ondertekend waarin ze oproepen verpleeghuizen niet weer op slot te doen. De ondertekenaars zijn bang dat de verpleeghuizen tijdens de tweede golf van het coronavirus de deuren weer moeten sluiten, zeggen ze tegen dagblad Trouw.

Ook verpleeg- en verzorgingstehuizen in Gelderland willen graag open blijven voor bezoek, ook als er sprake is van besmettingen binnen het gebouw. Bewoners met corona worden zoveel als mogelijk geïsoleerd of tijdelijk in een zorghotel voor coronapatiënten ondergebracht.

In een reactie zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tegen De Gelderlander het manifest te ondersteunen. Hij hoopt op maatwerk per instelling.

Veel minder mensen overleden na corona

Tijdens de eerste golf zijn 3.869 tachtigplussers overleden aan corona. In de maanden daarna overleden er juist een stuk minder ouderen dan normaal, 3100 minder sterfgevallen dan in andere jaren.

Betekent dit nu dat ouderen door corona alleen iets eerder zijn overleden? “Ja, eigenlijk wel,” zegt woordvoerder Tanja Traag van het Centraal Bureau Statistiek. “Dat klinkt op individueel gebied heel naar. Je hebt het over mensen die zijn overleden, en hun nabestaanden. Maar als je dit op statistisch niveau bekijkt dan klopt het wel. We zien dit ook altijd na een griepgolf. Dan overlijden even wat meer mensen, en daarna weer flink wat minder. Dan heft het elkaar dus op, net als nu met corona.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden