Tips

Corona in huis: hoe schoon is virusvrij?

Met afstand houden en handen wassen drukken we het coronavirus hopelijk de kop in. Maar dat biedt geen volledige garantie om niet besmet te raken. Het virus is namelijk ook overdraagbaar via oppervlakken. Hoe houden we ons huis virusvrij?

Olaf Heyblom
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Zoals koning Willem-Alexander zei in zijn toespraak: “Het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.” Blijf dus vooral contact houden. Bezoek ontvangen mag, maar ook binnenshuis moet anderhalve meter afstand worden bewaard. En dan nog is het mogelijk om besmet te raken: mensen lopen de keuken in en uit, raken dezelfde oppervlakken aan en graaien uit dezelfde bak met nootjes.

Het coronavirus kan uren tot dagen overleven op bepaalde oppervlakken, toont recent Amerikaans onderzoek aan. Volgens het RIVM is de kans op een besmetting door het pakken van spullen klein, maar wel degelijk aanwezig. Een overzicht van de meest effectieve hygiënemaatregelen in huis.

Was je handen

“Het lijkt zo logisch, maar lang niet iedereen houdt zich eraan: was je handen en raak je gezicht niet aan,” vertelt hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van de Rijksuniversiteit Groningen. “De kans dat je besmet raakt doordat je je handen naar het gezicht brengt, blijft verreweg het grootst.” Om je handen virusvrij te krijgen, was dan ten minste 20 seconden. Droog je handen met een schone en droge doek of een papieren doek.

Eerst droog, dan nat schoonmaken

Maak eerst droog schoon en daarna nat. Dus eerst stofzuigen en afstoffen, en daarna dweilen of afnemen met een vochtige doek. Daarnaast is het belangrijk om te beginnen bij de minst vuile plaatsen en daarna de minder schone. Zo worden de schoonmaakspullen minder snel vies. En werk van hoog naar laag. Zo valt stof en vuil niet op een plek die al schoon is, aldus het RIVM.

Maak schoon met allesreiniger

“Elke allesreiniger werkt, goedkoop of duur. Je kunt dus op de gewone huishoudelijke manier schoonmaken. Denk wel aan de gebruiksvoorschriften,” vertelt Debbie Mensink van het Team Hygiëne & Inspectie van de GGD Amsterdam. Virussen zoals corona hebben een mantel van vet om zich heen. Door goed te wassen met water en zeep kan het virus worden vernietigd. Elke reguliere zeep kan de mantel van het virus doorprikken en zo kunnen de restjes van het virus met water worden weggespoeld. “Water en zeep doen het heel goed, maar ook reinigingsdoekjes zijn effectief, net als ontsmettingsmiddelen,” vertelt microbioloog Niesters.

Reinig handcontactpunten

Oppervlakken die vaak worden aangeraakt moeten regelmatig worden schoongemaakt, volgens het RIVM. “Denk aan deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, afstandsbedieningen, spoelknop van het toilet en kranen, zogenoemde handcontactpunten,” vertelt Mensink van de GGD. Op deze plekken zijn ziekteverwekkers vaker aanwezig en kunnen ze sneller worden verspreid. De hoeveelheid virus die via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal per persoon sterk verschillen.

Amerikaans onderzoek naar de overlevingsduur van het coronavirus op verschillende oppervlakken toont aan dat plastic en roestvrij staal plekken zijn waar het virus lang kan overleven, tot drie dagen. Niet duidelijk is of het virus dan nog steeds een kans op besmetting geeft. Op karton en koper overleeft het virus minder lang. “Denk ook aan je telefoon, hier zitten vaak ziekteverwekkers op,” zegt microbioloog Niesters.

“Over de plastic verpakkingen uit de supermarkt hoeven we ons niet te veel zorgen te maken. Verspreiding op deze manier lijkt dusdanig klein. Bij het bereiden van voedsel moeten altijd de handen worden gewassen,” vertelt Mensink.

Houd je toilet schoon

“In rioolwater is laatst virus aangetoond. Dat betekent dat het niet onwaarschijnlijk is dat het virus zich ook via de ontlasting verspreidt. Let vooral op als er kleine kinderen in huis zijn. Die weten niet altijd goed hoe ze bijvoorbeeld hun billen moeten afvegen. Let dus extra goed op het toilet,” aldus Niesters.

Deel geen eten

Ook bij het bereiden van eten geldt altijd: was je handen voor en na het koken. Ook het keukenblad en spullen waarmee het eten is bereid zoals snijplanken, kommen en borden moeten na gebruik worden schoongemaakt. Over verspreiding via het eten zelf maakt microbioloog Niesters zich niet zo druk. “Bijna al ons eten is verpakt en beschermd. Een kipfilet zit in de verpakking en wordt daarna gebakken, dus dan overleeft het virus al niet. Bovendien kunnen kippen niet besmet raken. Verder heeft bijvoorbeeld een sinaasappel een dikke schil, daar komt het virus niet in. Niet-verpakte producten moet je wassen met water, zoals gebruikelijk. Wat niet verstandig is, is om je koekje te delen of een gezamenlijke bak met borrelnootjes neer te zetten.”

Ook het RIVM gaat ervan uit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens, ook niet via het voedsel dat gegeten wordt. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om ‘in leven te blijven’ en te groeien. Dat kan niet in voedsel.

“Je kunt nog wel hetzelfde glas als een ander aanraken, hoor. Mocht deze persoon toch besmettelijk zijn, zonder dat diegene dat merkt, kan er inderdaad een hoeveelheid virus op het glas terechtkomen. Als je hierna je handen wast, is er niets aan de hand. Ook de hoeveelheid virus is een belangrijke factor of het al dan niet wordt overgebracht. Meer virus geeft een hogere besmettingskans. Ook moet het virus nog actief zijn,” aldus Mensink van de GGD.

Maak ook je schoonmaakspullen schoon

Ook schoonmaakspullen zijn broeinesten voor ziekteverwekkers. Maak dus ook deze grondig schoon, adviseert het RIVM. Haal stof van de stofzuigermond, spoel emmers om en gooi doekjes en dweilen weg of was ze op 60 graden. Laat ze daarna goed drogen.

Geen paniek

“De kans dat iemand besmet raakt door niezen of hoesten terwijl anderen in de buurt zijn, is duizenden malen groter dan het pakken van spullen. We hoeven absoluut niet panisch te worden en enorme smetvrees te ontwikkelen,” aldus Niesters.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden