PlusNieuws

Corona-experts: overweeg langere kerstvakantie voor basisscholen

Nu het aantal coronabesmettingen onder kinderen razendsnel oploopt, moet het kabinet overwegen de kerstvakantie te verlengen, stellen corona-experts. Een vaccinatiecampagne kan ook helpen, maar dat ligt veel gevoeliger.

David BremmerNiels Klaassen en Edwin van der Aa
null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Corona-deskundigen zijn bezorgd over het grote aantal coronabesmettingen onder kinderen van 5 tot 12 jaar. Afgelopen week waren er in de leeftijd tussen 5 en 9 jaar bijna 9500 coronagevallen, bleek dinsdag uit de nieuwe weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat is een toename van 85 procent.

Bij kinderen boven de 10 jaar groeide het aantal coronagevallen 76 procent. Liefst 120 basisscholen waren de afgelopen periode een week dicht, aldus de Algemene Vereniging Schoolleiders. De helft van alle basisscholen stuurde één of meer klassen naar huis.

‘Virusfabriekjes’

“Het langer dichthouden van basisscholen is een effectieve manier om het virus onder controle te houden,” stelt immunoloog Ger Rijkers. “Kinderen zijn virusfabriekjes en besmetten behalve elkaar ook volwassenen.”

Károly Illy, lid van het Outbreak Management Team (OMT) en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) verwacht dat deze vraag komende weken door het OMT-besproken wordt.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans ziet dat het virus zich inmiddels flink verspreidt onder kinderen. “Tot nu toe was dat echt meetbaar minder dan de verspreiding onder volwassenen. Als het huidige pakket maatregelen geen afname laat zien, gaan we kijken wat verder mogelijk is.”

Een langere vakantie is niet onomstreden. Vorig jaar bleven de scholen na de kerstvakantie nog weken dicht. Er was toen wel online onderwijs. Dit keer willen het OMT en het kabinet schoolsluitingen en andere restricties echter voorkomen.

Roep om vaccinatie

Met het snel oplopende aantal besmettingen onder kinderen groeit ook de roep om vaccinatie. Farmaciebedrijven Pfizer en Moderna hebben vorige maand het Europees Geneesmiddelenbureau al goedkeuring gevraagd om hun vaccin ook voor kinderen te mogen gebruiken. Het Pfizervaccin krijgt waarschijnlijk deze week groen licht. Volgende maand ontvangt Nederland de eerste 42.000 doses die speciaal op kinderen zijn toegesneden.

Het vaccineren van kinderen ligt echter gevoelig. “Wij zijn er geen voorstander van,” zegt kinderarts Illy namens de NVK. “Vijf- tot twaalfjarigen lopen heel weinig kans op ernstige Covid-19, ernstige ontstekingsreactie die optreedt na corona-infectie, of langdurige covid. Vaccineren doe je enkel omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen, door niet voldoende afstand te houden of zich niet te laten vaccineren.”

Immunoloog Rijkers is wél voorstander van de vaccinatie van kinderen. “Inenten kan de verspreiding van corona absoluut remmen.”

Het vaccineren van kinderen ligt gevoelig, ook onder experts. Beeld Ramon van Flymen/ANP
Het vaccineren van kinderen ligt gevoelig, ook onder experts.Beeld Ramon van Flymen/ANP

Kabinet terughoudend

Het kabinet is voorlopig terughoudend. “Ik ben er niet op voorhand een voorstander van om het voor alle kinderen te doen,” zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond in de Tweede Kamer. De bewindsman wil ook het advies van de Gezondheidsraad afwachten, maar wil tegelijkertijd niets uitsluiten.

In België is de discussie over het inenten van jonge kinderen al verder gevorderd. Als de Hoge Gezondheidsraad een gunstig advies uitbrengt en de Europees Geneesmiddelenbureau goedkeuring verleent, zal België ‘zo snel mogelijk’ beginnen met het inenten van jonge kinderen. Het inenten van de leeftijdsgroep van vijf tot elf jaar zal ‘op vrijwillige basis’ gebeuren, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Boosterprik voor leraren?

Nu het aantal besmettingen van kinderen op basisscholen groeit, zouden leraren voorrang moeten krijgen bij het uitdelen van de boosterprik. Met die suggestie komt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Door de coronacrisis en het bestaande lerarentekorten is het geen sinecure om de schooldeuren open te houden. AVS-voorzitter Petra van Haren ziet voor dit probleem diverse oplossingen, waaronder een snelle extra vaccinatie voor onderwijspersoneel.

Van Haren: “Inmiddels begint de vraag wel weer op tafel te komen of onderwijspersoneel voorrang moet krijgen bij het uitdelen van de boosterprik. Dat is voortschrijdend inzicht en als corona verder om zich heen grijpt, wordt het onvermijdelijk.”

Ook onderwijsvakbond AOb vindt dat de urgentie van aanvullende vaccinaties voor onderwijspersoneel toeneemt. Voorzitter Tamar van Gelder: “De gedachte aan een derde prik komt nu wel steeds dichterbij. We willen zorgen dat onderwijs zo veel als mogelijk kan doorgaan en er geen leerlingen de dupe worden. We hebben immers al te maken met een tekort aan leraren en de griep die rondwaart.”

Jonge kinderen zitten tegenwoordig regelmatig noodgedwongen thuis, omdat medeleerlingen besmet zijn met corona. Ook leraren in zo’n brandhaard relatief vaak de klos, hoewel het leeuwendeel gevaccineerd is.

Dat tonen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ook aan: van alle positieve testuitslagen sinds de start van de crisis van mensen tussen de 18 en 69 jaar is 5,6 procent werkzaam in het onderwijs of de kinderopvang. Terwijl van alle werkende Nederlanders maar zo’n 3,4 procent in deze sector een baan heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden