PlusAchtergrond

Cordon sanitaire moet rust brengen in Bloemendaal, maar of dat lukt?

Is het een ultieme poging om rust te brengen of een duidelijk brevet van onvermogen? In de Bloemendaalse politiek wordt verdeeld gereageerd op de opmerkelijke oproep van college en ambtenaren om de fractie van Hart voor Bloemendaal tot de orde te roepen.

Rob Slewe raakte in conflict met de gemeente Bloemendaal. Beeld Rink Hof
Rob Slewe raakte in conflict met de gemeente Bloemendaal.Beeld Rink Hof

Het is een zeldzaamheid in het openbaar bestuur. Een gezamenlijke brief van burgemeester, wethouders én de ambtelijke top waarin de gemeenteraad wordt gevraagd om stelling te nemen tegen een van de fracties. Met een cordon sanitaire van bestuurlijke beschaving rondom de tweekoppige fractie van Hart voor Bloemendaal hopen de schrijvers van de brief een einde te maken aan de voortdurende politieke verruwing in het villadorp.

Of dat gaat lukken, is maar de vraag. De raad wil de brief donderdag behandelen, maar een rondgang leert dat het college niet op volle steun kan rekenen. Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal bijvoorbeeld spreekt van een enorme stommiteit. “Dit is olie op het vuur. Het zal de verhoudingen alleen maar verder doen verslechteren. Ik beschouw het als een brevet van onvermogen dat het college op deze manier de raad inschakelt om zijn problemen op te lossen.”

Dat Hart voor Bloemendaal een bijzondere positie inneemt binnen de raad is helder. Beide fractieleden verkeren op voet van oorlog met het college. Fractievoorzitter Rob Slewe raakte in 2009 als burger met de gemeente in conflict over een afgewezen aanvraag om een tweede woning te bouwen op het landgoed Elswoutshoek. Marielys Roos sinds zij in 2014 in biefstukrestaurant Loetje geheime stukken over die kwestie openbaar maakte - het hoger beroep loopt nog.

Persoonlijke aanvallen

Sinds Slewe zich na de verkiezingen bij Roos in de raad voegde, voert de fractie oppositie volgens de tactiek van de verschroeide aarde. Geen mogelijkheid of agendapunt wordt onbenut gelaten om burgemeester en wethouders hardhandig de oren te wassen. Alle raadsleden die het college steunen, maken deel uit van het vermeende corrupte netwerk dat onder aanvoering van de VVD Bloemendaal heeft veranderd in een lommerrijke politiestaat.

In hun pogingen het kwaad te ontmaskeren, gaan de fractieleden door riemen en ruiten, en soms nog wat verder. Het afgelopen jaar werden ruim honderd (!) integriteitsmeldingen gedaan, gericht tegen bestuurders, oud-bestuurders en ambtenaren. Het is regel dat raadsleden zich niet bemoeien met zaken die hen privé aangaan, maar de fractie zoekt juist enthousiast de confrontatie met bestuurders en ambtenaren die zich met het dossier Elswoutshoek hebben bemoeid.

Met dezelfde energie werden in 2019 ruim 250 sets schriftelijke vragen ingediend. Bloemendaal heeft extra ambtenaren in dienst moeten nemen om het vele huiswerk van Hart voor Bloemendaal te kunnen wegwerken. Dat kost veel geld, maar de ondertekenaars van de brief storen zich met name aan de niet-aflatende stroom persoonlijke aanvallen van de fractie op bestuurders en ambtenaren, op de sociale media en in de raadsaal.

Met z’n tweeën domineren Slewe en Roos de raadsvergaderingen, vindt Mark Doorn van Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal. “In mijn ogen is er sprake van ondermijning. Hart voor Bloemendaal is niet bezig met het besturen van onze mooie gemeente, maar met het kapot maken van tegenstanders. Wie tegengas geeft, krijgt op sociale media de rekening gepresenteerd. Mensen worden met naam en toenaam beschimpt en uitgekafferd.”

Irritatie

De stemming in de raad is er naar, zegt Doorn. “We zitten vast in een cirkel van angst. We moeten nu met de andere fracties de guts hebben om uit die cirkel te stappen.” Doorn staat achter de oproep van het college om tijdens vergaderingen luid en duidelijk stelling te nemen tegen Hart voor Bloemendaal. “Ik hoop dat dat raadsbreed gebeurt. Het is belangrijk voor de toekomst van de gemeente. Ik kan mij voorstellen dat hogere bestuurslagen een keer klaar zijn met het gedoe.”

De fractie van Liberaal Bloemendaal doet in elk geval niet mee, zegt fractievoorzitter Heukels. “Ik zie dat de manier van optreden van de twee irritatie oproept, maar op sommige punten hebben ze gewoon gelijk. Er zijn bij de afhandeling van de kwestie Elswoutshoek dingen gebeurd die echt niet kunnen. Het college, de ambtenaren en de raad moeten ook leren om om te gaan met stevige kritiek op internet. We leven niet meer in 1950.”

Onduidelijk is nog wat de oproep van het college betekent voor de kansen van de mediation, die de rechter heeft verordonneerd voor het slepende conflict over de vergunning voor Elswoutshoek. Het diepgravend onderzoek in opdracht van de raad naar wat zich tussen het gemeentebestuur en Slewe heeft afgespeeld, is in het slop geraakt. Het uitgenodigde bureau leverde de opdracht in, toen duidelijk werd dat enkele hoofdrolspelers niet wilden meewerken aan een dergelijk onderzoek.

De fractie van Hart voor Bloemendaal laat weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Rob Slewe ontkent zich als raadslid te bemoeien met de afwikkeling van het conflict over Elswoutshoek. De grote hoeveelheid schriftelijke vragen zijn volgens hem het gevolg van een verbod voor de fractie om rechtstreeks met ambtenaren te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden