Consumentenvertrouwen naar nieuw dieptepunt gezakt

Consumenten waren nooit eerder zo somber als in september, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het consumentenvertrouwen is deze maand met vijf punten gedaald tot een stand van min 59. Onder andere over de eigen financiële situatie bestaan veel zorgen.

ANP
AMSTERDAM - Het plaatsen van radiatorfolie bij een radiator om energie te besparen. ANP RAMON VAN FLYMEN Beeld ANP /  ANP
AMSTERDAM - Het plaatsen van radiatorfolie bij een radiator om energie te besparen. ANP RAMON VAN FLYMENBeeld ANP / ANP

De nieuwe meting duikt diep onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dat staat op min 9.

Bijna de helft van de respondenten in het onderzoek van het CBS verwacht de komende twaalf maanden geen geld opzij te kunnen leggen. Daarnaast was de bereidheid om aankopen te doen nog nooit zo laag als deze maand.

Consumenten waren ook pessimistisch over de economie, waarbij ze zowel over de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden negatief oordelen. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren Nederlanders niet zo somber over de economie.

Nederland heeft net als veel andere landen te maken met erg hoge inflatie. Vooral de energieprijzen zijn gestegen, waardoor er veel zorgen zijn over de betaalbaarheid van de elektriciteits- en gasrekening. Dit was dan ook een groot thema op Prinsjesdag. Het kabinet kondigde maatregelen ter waarde van miljarden euro’s aan om de koopkracht te stutten, waaronder een prijsplafond voor elektriciteit en gas.

Nederlanders consumeerden meer in juli

Nederlanders hebben in juli 6,2 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat extra geld ging vooral naar diensten, zoals restaurantbezoek, de kapper of een internetabonnement. Ook kochten consumenten meer kleding en schoenen, meldt het CBS.

Het statistiekbureau wijst erop dat in juli 2021 weer enkele coronamaatregelen van kracht waren. Zo dwong een snelle toename van het aantal besmettingen de overheid om de openingstijden in de horeca te beperken. Ook waren vaste zitplaatsen in cafés, restaurants en op evenementen verplicht en gingen nachtclubs opnieuw dicht.

In supermarkten of speciaalzaken voor eten of drinken gaven Nederlanders minder uit. Gecorrigeerd voor de sterke prijsstijgingen daalden de uitgaven aan voedingsmiddelen, drank of tabak met bijna 1 procent. Consumenten kochten ook minder benzine of diesel. Daarnaast deden ze minder grote aankopen, zoals auto’s of nieuw meubilair.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden