Nieuws

Consumentenbond: tienduizenden reizigers missen compensatie door fout Transavia

Veel Transaviareizigers hebben mogelijk toch recht op compensatie vanwege annulering of vertraging van hun vlucht, hoewel de luchtvaartmaatschappij hen vertelde dat ze geen vergoeding kunnen claimen. De Consumentenbond vindt dat Transavia deze ‘fout’ moet rechtzetten.

ANP
null Beeld ROB ENGELAAR/ANP
Beeld ROB ENGELAAR/ANP

De belangenorganisatie kreeg signalen dat het claimformulier dat Transavia gebruikt reizigers in sommige gevallen onterecht afwijst. De bond ontdekte vervolgens met behulp van tientallen simulaties dat het formulier inderdaad vaak ten onrechte aangeeft dat iemand niet in aanmerking komt voor compensatie. Het gaat specifiek om passagiers van wie de vlucht is geannuleerd en die vervolgens alsnog reisden met een andere Transaviavlucht.

Volgens Europese regels hebben reizigers recht op geld terug of een vervangende vlucht als een maatschappij een vlucht schrapt, benadrukt de bond. In sommige gevallen hebben ze ook recht op compensatie, die kan oplopen tot 600 euro per persoon.

“Volgens onze gegevens annuleerde Transavia het afgelopen halfjaar zo’n driehonderd vluchten, waarbij passagiers hoogstwaarschijnlijk recht hebben op compensatie. Die annuleringen raken enkele tienduizenden passagiers,” geeft Consumentenbonddirecteur Sandra Molenaar aan. Ze vindt dat Transavia hier ‘heel slordig’ mee omgaat. “We verwachten dan ook dat de luchtvaartmaatschappij direct haar claimpagina aanpast en de getroffen reizigers informeert dat zij hun claim opnieuw kunnen laten beoordelen.”

Juiste linkje

In juni klaagde de Consumentenbond nog dat Transavia de Europese regels zou overtreden bij het schrappen van vluchten om de drukte op Schiphol te beperken. Toen wees de bond erop dat de maatschappij passagiers bij annulering niet de keus bood tussen geld terug of een andere vlucht. Transavia zei zich niet te herkennen in de kritiek, maar maakte in juli vervolgens wel afspraken met de Consumentenbond over het compenseren van klanten die door onvolledige informatie bij een geannuleerde vlucht extra kosten hadden gemaakt.

Een woordvoerster van Transavia laat weten dat de maatschappij ‘erg teleurgesteld’ is dat de Consumentenbond met de nieuwe klacht meteen naar de media is gestapt. Door de gesprekken in juli ging Transavia ervan uit dat de bond eerst bij de airline zelf zou aankloppen en die dan ook de tijd zou geven om een en ander uit te zoeken. Dat laatste is nu nog niet gebeurd, want Transavia kreeg de klacht pas donderdag binnen. Volgens de zegsvrouw wil de KLM-dochter onder meer nog weten of de Consumentenbond bij zijn onderzoek wel het juiste linkje heeft gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden