Conducteurs krijgen smartwatch om precies op tijd te fluiten

Conducteurs van de NS krijgen vanaf maandag een smartwatch. Volgens het vervoersbedrijf is het een goed hulpmiddel om op de seconde nauwkeurig te fluiten.

Leoni Nijland
Conducteur van de NS Beeld ANP
Conducteur van de NSBeeld ANP

Nooit meer te laat weg met de trein. Zou dat straks echt mogelijk zijn? De nieuwe smartwatch voor conducteurs van de NS moet daar in elk geval wel aan gaan bijdragen. Het apparaatje is aangesloten op het elektronische dienstschema van de conducteur.

De afgelopen maanden hebben twaalf conducteurs het horloge getest. Daaruit blijkt dat de smartwatch een goed hulpmiddel is om op de seconde nauwkeurig te fluiten. Volgens de NS draagt het horloge bij aan het nog beter op tijd rijden van de treinen. En dat is nodig, omdat het spoor steeds drukker wordt en er meer treinen sneller achter elkaar rijden.

De smartwatch werkt als volgt: een conducteur krijgt kort voor vertrek een trilsignaal van het apparaatje. 42 seconden voor vertrek, om precies te zijn. Zo weet de conducteur dat hij bijna moet vertrekken. Daarna telt het horloge af, zodat de trein precies op de seconde nauwkeurig het perron kan verlaten.

1900
Dankzij de smartwatch kunnen conducteurs tot zich tot het fluitsignaal bezighouden met het helpen van reizigers. Ze hoeven dan niet steeds op hun horloge of telefoon te kijken. Ook maakt het horloge volgens de NS een betere samenwerking mogelijk tussen collega's, omdat de horloge van de conducteurs exact dezelfde tijd aangeven als dat van de machinisten.

Maandag ontvangen de eerste 1900 conducteurs hun smartwatch. Later dit jaar krijgen ook andere geïnteresseerden het apparaatje. De conducteurs hoeven de smartwatch niet verplicht te gebruiken, maar volgens de NS is het overgrote deel van de medewerkers wel enthousiast.

Lees ook: NS kijkt of vertraging op de minuut gemeld kan worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden